I Mađari "usvojili" Južni tok

Gasprom i Mađarska usvojili su konačnu pozitivnu investicionu odluku o izgradnji mađarskog dela gasovoda Južni tok.

Region

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

19:09

Default images

A mađarska strana je soapštila da je tom projektu dala status nacionalnog značaja, saopštio je ruski gigant.

Investiciona odluka o izgradnji mađarskog dela Južnog toka dužine 229 kilometara doneta je u okviru novog sporazuma akcionara zajedničke projektne kompanije South Stream Hungary Zrt koju je potpisao zamenik predsednika uprave Gasproma Aleksandar Medvedev tokom današnje radne posete Mađarskoj.

“Realizacija projekta izgradnje gasovoda Južni tok, zajedno s našim mađarskim partnerima, predstavlja važan element nove arhitekture evropske energetske bezbednosti”, rekao je Medvedev i dodao da takav sistem može da obezbedi neometanu isporuku gasa i Mađarskoj donese dugoročnu korist i stabilnost.

Glavni izvršni direktor kompanije MVM Čaba Baji rekao je da je namera da se uz podršku mađarske vlade ojača energetska bezbednost i diversifikuju maršrute isporuke prirodnog gasa u EU.

“Projekat Južni tok je važan element naše dugoročne strategije i značajan korak na putu realizacije naših ambicija u izgradnji uspešne integrisane nacionalne energetske grupe MVM sa regionalnim opsegom i tržištnom težinom”, rekao je Baji.

U februaru 2008. Rusija i Mađarska su potpisale međuvladin sporazum koji predviđa priključenje Mađarske sistemu Južni tok, a oktobra 2011. mađarska vlada donela je odluku o smeni ovlašćene kompanije sa madjarske strane u okviru realizacije projekta.

Partner Gasproma u projektu je MVM Zrt, državna kompanija koja se bavi isporukom električne energije, vlasnik je nacionalnog sistema za transport gasa i obezbeđuje isporuku energenata na unutrašnja tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: