Agrokor se zadužio kao cela Srbija

U isto vreme kada se Srbija zadužila na međunarodnom tržištu za milijardu evra, najjača hrvatska privatna kompanija je ponudila obveznice za 700 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

15:22

Default images

Koncern Agrokor čiji je vlasnik Ivice Todorića objavio je da je odredio cenu ponude svojih obveznica u iznosu od 325 milona evra i 300 miliona američkih dolara novih neosiguranih obveznica s pravom prvenstva, piše Jutarnji list.

Interes ulagača, kako ovaj list nazvanično saznaje, bio je veliki pa je zato i značajno premašen planirani iznos izdavanja obveznica za čak 225 miliona evra. Naime, Agrokor je krenuo u celi finansijski aranžman s planom izdavanja obveznica u iznosu od 475 miliona evra, a na kraju je zaključio iznos izdanja na čak 700 miliona evra.

Dobijeni novac će se iskoristit za potrebe refinansiranja postojećeg duga. Obveznice će se izdati na sedam godina, odnosno do 1. februar 2020. godine.

“Kamata će iznositi 9.125 odsto godišnje za obveznice denominirane u evrima i 8.875 odsto godišnje za obveznice denominirane u dolarima. Izdanje će biti neosigurano, garantovano od strane određenih kompanija članica Agrokora d.d. i imati pravo prvenstva”, saopštili su iz Agrokora.

Transakcija podleže uobičajenim uslov zaključenja, a očekuje se da će se zaključiti 9. oktobar ove godine.

Istovremeno s izdanjem ovih obveznica Agrokor je sklopio i novi finansijski aranžman u iznosu od 150 miliona evra s bankom BNP Paribas, J.P. Morgan i Zagrebačkom bankom - Unicredit Group

Odmah nakon najave iz Agrokora o novom izdavanju obveznica reagovala je agencija za kreditne rejtinge Mudis koja je cili posao ocenila kreditno pozitivnim pa je Todorićev koncern zadržao važeći kreditni rejting B2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: