Srbija i Hrvatska najviše zaduženi

Hrvatska ima najveći apsolutni iznos javnog duga u regionu - 27 milijardi evra, dok je Srbija najzaduženija zemlja u regionu, pošto dug čini 51,1 odsto BDP-a.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

15:51

Default images

Kako je objavila turska novinska agencija Anadolija dug Crne Gore čini 48,1 odsto BDP, Slovenije 47,4 , Hrvatske 43,9, Bosne i Hercegovine (BiH) 34, dok je Makedonija najmanje zadužena zemlja regiona sa iznosom od 32,7 odsto BDP.

Prema apsolutnim iznosima javnog duga posle Hrvatske slede Slovenija sa 16,8 milijardi, Srbija sa 14,6 milijardi, BiH sa 6,3 milijarde, Makedonija sa 2,2 milijarde i Crna Gora sa 1,64 milijardi evra duga.

BiH, koja je, kako se navodi, dugo bila medju najmanje zaduženim zemljama Evrope, poslednjih se godina ubrzano zadužuje kod različitih medjunarodnih institucija, kako bi uspela da pokrije budžetski manjak.

Izvršni odbor Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je u sredu u Vašingtonu zahtev BiH za novo kreditno zaduživanje u iznosu od 800 miliona konvertibilnih maraka (KM). Ekonomski analitičar Spoljnotrgovinske komore BiH Duljko Hasić potvrdio je da u ovom trenutku ukupni dug BiH iznosi 15 milijardi evra.

Većina članica evrozone, uključujući i Nemačku, ima javni dug koji je znatno veći od nivoa dozvoljenog kriterijima Evropske unije (EU) i iznosi 60 odsto BDP.

Javni dug je najveći u Grčkoj - 144.9 odsto BDP, a slede Italija sa 118,4, Belgija 96.2, Irska 94.9, dok je u Nemačkoj nešto viši i iznosi 80 odsto vrednosti njenog BDP.

Medju najrazvijenijim zemljama u svetu, Japan ima veoma visok javni dug koji iznosi približno 235 odsto BDP, ali je on, kako se navodi, najvećim delom untrašnji. Ogroman javni dug beleže Sjedinjene Američke Države sa neverovatnih 12 biliona dolara.
Javni dug SAD-a premašuje 75 odsto BDP te zemlje, tako da je svaki Amerikanac, u proseku, dužan više od 40.000 dolara, navela je Anadolija.

Problem visokog javnog duga do sada je najmanje uticao na države s rastućim ekonomijama koje imaju velike trgovinske suficite.

Tako, Narodna Republika Kina i Rusija, koje u dugoročnoj perspektivi gomilaju ogromne spoljnotrgovinske viškove i imaju velike devizne rezerve, skoro da nemaju probleme s javnim dugovima.

Prema poslednjim podacima, Rusija ima javni dug od oko 13 odsto BDP-a, a svaki stanovnik ove zemlje u proseku duguje nešto više od 1.250 dolara.

Javni dug NR Kine je 19 odsto njenog BDP.

Turski javni dug iznosio je u prošloj godini 39,8 odsto BDP te zemlje. Prema poslednjim ekonomskim pokazateljima, Turska je spremna da otplati svoj spoljni dug do kraja aprila 2013.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: