Finance: Slovenačke plate previsoke

Ljubljana -- Slovenačke plate previsoke su za ono što su sposobni da proizvedu a imaju i previše radnika za poslove koje obavljaju, piše ljubljanski "Finance.

Izvor: Tanjug
Podeli

Ovaj list priznaje da je to "bogohulna, okrutna i nepravedna" tvrdnja, koja će "pre ili kasnije" morati da bude izrečena.

Izvoz, jedini pokretač slovenačke privrede, u konstantnom je padu, piše "Finance", a prenosi slovenačka novinska agencija STA. "Ne samo da nemamo dovoljno gotovih proizvoda koje svetsko tržište želi da kupi, već čak i ono što smo ranije izvozili drugi mogu da proizvedu po nižim cenama nego mi", navodi list. Vlada u Ljubljani je prošle godine propagirala reforme, navodeći da će nam one pomoći da bolje živimo u budućnosti. Ove godine, reforme imaju za cilj da sačuvaju poslednje preostale zaostatke ekonomije, "jer je to jedini način da pokažemo investitorima da je Slovenija u stanju da izmeni svoje socijalističke principe i da je svesna izmenjenih globalnih okolnosti", navodi "Finance".
Uzimajući u obzir šta i koliko proizvodimo, slovenačke plate su previsoke i imamo previše zaposlenih. Javni sektor guši privatni sektor. "Nakon sniženja plata, mora odmah da usledi shvatanje da su troškovi stanovanja preskupi. I moramo sebi da priznamo da je Slovenija siromašnija nego što možemo da zamislimo", ocenjuje list.

Vesti

strana 1 od 1934 idi na stranu