Hrvatska vraća hranu iz BiH

Hrvatska je nakon primene pravilnika o kontroli kvaliteta prehrambenih proizvoda iz BiH počela da vraća hranu sa granice, kaže ekonomski stručnjak Duljko Hasić.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2012.

16:29

Default images

Prema njegovim rečima, to predstavlja značajan gubitak za BiH.

Hasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH je rekao da će situacija od 1. januara 2013. godine biti "izuzetno ozbiljna", jer od tada počinje primena standarda koje traži EU.

"U tom slučaju najviše problema imaće prehrambena oblast, ali i ostale industrijske grane zbog neusklađenosti domaće legislative sa standardima EU", rekao je Hasić i istakao da Hrvatska traži i povlašeni status u okviru EU, što bi bio snažan udarac na ekonomiju BiH.

Hrvatska je, dodao je, u prvom polugodištu zauzela drugo mesto po značaju izvoznih partnera za BiH.

On je naglasio da je BiH, da bi ispunila odgovarajuće obaveze, morala da napravi odgovarajuće pripreme, ali je taj proces do sada izostao u većini slučajeva.

Sa obzirom na to da BiH nije provela obavezni monitoring na najznačajnije bolesti, a taj proces će trajati najkraće tri godine, Hasić ističe da će BiH, u najboljem slučaju, 2015. godine moći da izvoze krompir na tržište Hrvatske i EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: