Polovina Slovenaca bi da uslovi HR

Gotovo polovina Slovenaca smatra da Slovenija treba da uslovi ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora s EU pitanjem Ljubljanske banke, pokazala je anketa.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.07.2012.

11:35

Default images

Nešto više od trećine ispitanika (36 odsto) ne podržava takvo uslovaljavanje, rezultati su istraživanja koje je spoveo ljubljanskui Delo.

Pitanje je glasilo: Podrzavate li stav Slovenije koji je nedavno izneo ministar spoljnih poslova Karl Erjavec da je rešenje pitanja Ljubljanske banke uslov za pocetak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora?

Anketa je pokazala da je 49 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno, 36 odsto odrično, a 15 odsto se nije opredelilo.

Slovenačka i hrvatska vlada nedavno su imenovale po jednog finansijskog stručnjaka koji će pokušati da dođu do rešenja za problem potraživanja hrvatskih štediša Ljubljanske banke.

Erjavec je nedavno izjavio da Ljubljana i dalje insistira na stavu da su potraživanja hrvatskih štediša prema Ljubljanskoj banci iz vremena bivše SFRJ pitanje sukcsije i da bi hrvatska vlada trebalo da povuče punomoć kojom je podržala tužbe Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke za deo štednje koji je prenet u hrvatski javni dug.

Hrvatska smatra da ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora s EU i pitanje Ljubljanske banke nisu ni na koji način povezani.

Pitanje Dela o uslovljavanju pristupanja Hrvatske EU rešenjem spora oko Ljubljanske banke bilo je uključeno u redovnu mesečnu anketu kojom vodeći slovenački dnevnik ispituje raspoloženje gradjana prema vladi i strankama.

U telefonskoj anketi učestvovalo je 400 ispitanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: