KAP se (za sada) spasao restrikcija

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) uplatio je danas deo duga Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), kaže ministar ekonomije Vladimir Kavarić.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

16:27

Default images

EPCG je prethodno zapretila dodatnim smanjenjem isporuka električne energije toj fabrici i blokadom računa.

Uplaćeno je dva miliona evra, čime su za par dana odložene restrikcije fabrici aluminijuma u isporuci struje.

Kavarić je, međutim, kazao da uplata dela duga koji je smanjen na 38 miliona evra, "nije dovoljna za dugoročno održavanje" proizvodnje u KAP-u, te da bi već narednih dana moglo doći do restrikcija u isporuci struje fabrici aluminijuma. EPCG je juče upozorila da će dodatno smanjiti isporuke električne energije, ukoliko KAP do kraja ove nedelje ne uplati najmanje tri miliona evra duga za potrošenu struju, dok je izvršni direktor elektronergetske kompanije Enriko Malerba zapretio i mogućom blokadom računa fabrici aluminijuma.

Izvršni direktor EPCG-a je poručio da odluka o budućnosti fabrike aluminijuma "ne može biti isključivo" na elektroenergetskoj kompaniji, jer bi eventualno zatvaranje ili smanjenje proizvodnje u fabrici aluminijuma "bio veliki socijalni udarac" za Crnu Goru.

On je upozorio da dug KAP-a za struju od 40 miliona evra izaziva velike probleme" u poslovanju EPCG, koja, kako je naveo, ima poteškoće da isplati obaveze prema radnicima i dobavljačima.

Vlada Crne Gore ranije je saopštila da neće odobriti nove subvencije za električnu energiju fabrici aluminijuma, dok postojeće ističu do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: