"EU pokušava da stvori imperiju"

Ministar ekonomije Mađarske Đerđ Matolči kritikovao je Brisel zbog njegovog pristupa dužničkoj krizi, kao i zbog pokušaja kreiranja nove "imperije".

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 31.05.2012.

15:44

Default images

To toga je došlo samo dan nakon što je Evropska unija odblokirala sredstva za Budimpeštu.

"Pokušaj centralizacije Evropske unije od 2008. nije bio uspešan, zapravo je Evropska komisija donela niz loših finansijskih odluka", naveo je Matolči.

On kaže da se "Komisija nije na pravi način borila sa krizom u zoni evra i nije bila sposobna da spreči slabljenje uticaja Evrope na međunarodnoj sceni". "Centralizacija evropske imperije, odnosno dalje jačanje Brisela, u suprotnosti je sa našim interesima, jer smanjuje nezavisnost Mađarske, koja je neophodna za ekonomski razvoj zemlje", dodao je on.

Matolčijevi komentari usledili su dan nakon što je Komisija predložila da se odmrzne 495 miliona evra iz kohezionih fondova za Mađarsku, navodeći da je Budimpešta preduzela potrebne korake da svoje javne finansije dovede u red.

Brisel je zamrznuo sredstva u martu, što je prvi slučaj finansijskih sankcija otkako je 27-člana EU prošle godine usvojila nova pravila, koja vladama zabranjuju preterano velike javne deficite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: