Hrvatska primaljiva Kinezima

Hrvatska i Kina imaju dobre političke odnose, stoga je potrebno razvijati i unapređivati ekonomsku saradnju, rečeno je na Hrvatsko-kineskom poslovnom forumu.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

13:33

Default images

Hrvatska Kini može biti privlačna za javne i privatne investicije, kao i logistički centar za kinesku robu prema evropskim zemljama.

Ukupna robna razmena Hrvatske i Kine prošle godine iznosila 1,66 milijardi dolara. Hrvatski je izvoz u Kinu iznosio 55 miliona dolara, a uvoz je bio 1.605.000 dolara.

Hrvatska je u Kinu najviše izvozila granit, porfir, bazalt itd, polimere etilena, goveđe kože, mašine za obradu i preradu gume te sedišta, a uvozila je iz Kine električne aparate za žičnu telefoniju, mašine za automatsku obradu podataka, mašine za štampanje, TV prijemnike te ostale igračke. Do danas nisu zabeležena kineska ulaganja u Hrvatsku, osim u obliku otvaranja predstavništava odnosno trgovačkih društava kineskih firmi u Hrvatskoj - Lenovo Technologi BV.

Predsednik HGK Nadan Vidošević naglasio je osamnaestogodišnju blisku saradnju sa Kinom za promociju međunarodne trgovine CCPIT.

"U privrednim odnosima napravili smo određene pomake, ali ne i u meri koja bi nas čini zadovoljnima. Devedesetih je godina prošlog veka Hrvatska imala znatan izvoz u Kinu, više od 700 miliona USD, te je u to vreme spoljnotrgovinska razmena bila gotovo izbalansirana", , kaže on.

Prema rečima Vidoševića, Hrvatsko nesnalaženje u određivanju prioriteta uzrokovalo je današnji uvoz iz Kine u vrednosti od 1,6 milijardi USD, a uvoz tek na nivou od 50 miliona dolara. Dve zemlje danas u fazi razvijanja i rasta međusobne privredne saradnje.

Potpredednik CCPIT-a Dong Songgen istakao je važnost Hrvatske u centralnoj i istočnoj Evropi, s kojom Kina razvija dugogodišnje prijateljske odnose.

"Cilj nam je razvijati ekonomsku saradnju i jačati saradnju između naših dveju komora", kazao je Songgen dodavši kako je moguće još više unaprediti dostignutu međusobnu robnu razmenu od 1,6 milijardi dolara.

Prema njegovim rečima, Hrvatska zauzima važan geografski položaj, poseduje vredne resurse voda i šuma te posebno ima razvijen turizam, što može biti važno za privlačenje kineskih investicija. Takođe je važno razvijati saradnju povezivanjem malih i srednjih firmi te podsticati međusobna ulaganja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: