Žombolj, varoš u kojoj svi rade

Žombolj, varoš u Rumuniji sa 12.000 žitelja, udaljena 40 kilometara od najvećeg banatskog centra Temišvara po zaposlenosti je na prvom mestu.

Region

Izvor: Dnevnik

Sreda, 23.05.2012.

10:04

Default images

U tamošnjim fabrikama i institucijama uhlebljeno je oko 8.000 zaposlenih, od kojih oko 2.000 putuje iz okolnih mesta.

Zarađuju prosečno 300 do 400 evra bruto, a mada su svesni da su stranci fabrike podigli zbog jeftine radne snage, nisu nezadovoljni. Gradonačenik Gabor Kaba, kandidovao se za četvrti mandat. Mada će početkom imati devet protivkandidata, uveren je da će pridobiti najveće poverenje sugrađana, baš zbog uspeha u privlačenju investitora.

„Žombolj je po veličini četvrti grad u okrugu Timiš, a kod nas svi koji hoće da rade imaju posao! Zahvaljujući tradiciji kod nas su, pre svega, kapital donele nemačke kompanije, ali ih ima iz Italije, Austrije, Japana, a upravo očekujemo dolazak i jedne turske. Sve što smo mogli proteklih godina uzeli smo iz evropskih fondova i uložili u razvoj, pa smo grad sa najvećom zaposlenošću u državi” , ističe Kaba.

Pre vek i po ciglana je bila prvenac ovdašnje industrije, ali je propala 1995. pa sad žitelji Žombolja i atara crep kupuju najviše iz Kikinde.

U bivšoj fabrici dugmadi iz doba Čaušeskua, nemački „Sirijus” pravi kamp šatore, italijanski „Sanđorno” nastavio je tradiciju obućarstva, jer su se i pre ovde pravile skupocene „Oter” cipele, ali sa japanskom „Sumidom„, nemačkom CRA, „Faulhabor”, „Halm„ i drugima stigle su i najmodernije tehnologije, pa se u Žombolju proizvode delovi za automobilsku industriju, pa čak i NASA programe.

Kad su pre neku godinu počeli stizati inostrani ulagači manjkala je radna snaga, pa je bilo pokušaja da deo armije nezaposlenih majstora iz novocrnjanske i ostalih opština našeg dela Banata, svakodnevno na posao putuju u Žombolj, ali zbog administrativnih prepreka to je propalo.

Izvšni direktor Udruženja za razvoj naselja mikroregije „Banat-Ripensis”, koja okuplja i deset okolnih mesta, Arpad Ordodi sem mađarskog i rumunskog, prilično dobro govori i srpski.

Ovde živi tek pedesetak srpskih duša, ali Arpad ima srpske krvi ima po dedinoj liniji, Stefanu Petroviću iz Sente. On ističe da su Žombolj i mikroregija za razvojne projekte iz evropskih fondova dobili preko 30 miliona evra, najviše od svih malih gradova i mikroregija, a da su oni delom ostvarivani i programima prekogranične saradnje sa Srbijom.

Najvredniji projekat od 15 miliona evra je bio moderno postrojenje za prečišćavanje vode, ekspo-centra i poslovni inkubator. Upravo se završava projekat IPA programa u kome smo sa Novim Kneževcom i Pančevom bili partneri Kanjiži, a ranije smo realizovali slične sa Kikindom, Novom Crnjom i drugim vojvođanskim mestima” , kaže Ordodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: