Naš solarni park uzbudio i Hrvatsku

Nakon najava luksemburškog investicionog fonda Sekurum da će graditi najveći solarni park na svetu u Srbiji i reakcija u Hrvatskoj, oglasila se i hrvatska vlada

Region

Izvor: B92, Poslovni dnevnik

Ponedeljak, 23.04.2012.

19:17

Default images

Ugovor će biti potpisan ove nedelje, posle čega će MX grupa, treći najveći proizvođač solarne opreme u Evropi, početi gradnju fabrike.

Prema rečima Bojana Đurića, državnog sekretara u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, "sva energija koja se proizvede u ovom parku biće namenjena izvozu, mahom u zemlje Evropske unije".

U isto vreme, piše Poslovni dnevnik, u Hrvatskoj se odvija sasvim druga priča. Naime, prvi potpredsednik hrvatske Vlade i ministar privrede Radimir Čačić kaže da "država neće dozvoliti da se Hrvatska pljačka 'kvaziinvesticijama' poput onih u solarnu energiju koja je devet puta skuplja od klasične energije". Hrvatska je osmi uvoznik energije na svetu, uvozi preko 50 posto energije i potroši 400 miliona evra godišnje na to i to mora da se promeni, poručio je Čačić.

Ova vest "uznemirila" je tviteraše u toj zemlji koji su se okomili na Vladu Hrvatske koja, prema njima, ne podstiče obnovljive izvore energije, dok se u Srbiji to uveliko radi, navodi Poslovni dnevnik.

Nakon toga, Vlada je, takođe putem Tvitera, odgovorila da će podsticati gradnju solarnih ćelija na krovovima, ulaganja stranih investitora s tim u vezi, ali neće davati podsticaje za mizerne rezultate.

"Nema reči o zabrani i 'barijerama'. Prvi potpredsednik Vlade napomenuo je da Hrvatska neće plaćati skupu solarnu energiju koja je osam do devet puta skuplja od struje koja se proizvede iz nafte i gasa. Velika solarna polja Hrvatska ne može da plati, ali će podsticati gradnju malih solarnih ćelija na krovovima. Ovakva bi ideja trebalo da rezultira boljim rezultatima jer se ide na ruku ozbiljnijim proizvođačima", kaže se u objašnjenju Vlade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: