CG "otkačila" Ruse, Vlada preživela

Crnogorski parlament je zadužio izvršnu vlast da raskine ugovor sa ruskim partnerima u fabrici Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP).

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 29.02.2012.

16:30

Default images

Parlament je podržao, većinom glasova, odluku vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona evra prema Dojče banci.

U zaključcima o KAP-u, koji su usvojeni glasovima vladajuće koalicije, zatraženo je i da se uradi studija održivosti aluminijumske proizvodnje i da se napravi revizija poslovanja KAP-a od privatizacije 2005. godine.

Zaključcima je predviđeno da dalja sudbina KAP-a, odnosno traženje novog partnera, ne sme ugroziti većinsko državno vlasništvo u Elektroprivredi Crne Gore. Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je da KAP treba da opstane, jer se radi o kompaniji koja ima veliki uticaj na ukupnu crnogorsku privredu. On je naveo da je vlada prihvatila da preuzme 22 miliona duga KAP-a prema Dojče banci, jer je postojala opasnost da se automatski aktiviraju i ostale garancije.

Prema odluci vlade o preuzimanju duga KAP prema Dojče banci, Crna Gora će u ovoj godini vratiti osam miliona evra, a ostali deo narednih godina. Vlada Crne Gore izdala je KAP-u, kojim upravlja CEAC na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, ukupno 132 milion evra vredne garancije.

Predstavnici crnogorske opozicije zatražili su u parlamentarnoj raspravi da se ispita krivična odgovornost sadašnje i bivše vlade te države zbog, kako su naveli, štetne privatizacije KAP-a.

Opozicija je smatrala da je pitanje odgovornosti zbog štetnog ugovora sa ruskim partnerima nezaobilazno, ako se želi uspešan oporavak podgoričke fabrike.

Opozicioni poslanici ocenili su da se odlukom o preuzimanju dugova KAP rizikuje bankrot države, posebno što je izvesno da će Crna Gora morati da vrati sve dugove za koje je dala garancije.

Crnogorska vlada ponudila je ranije kompaniji CEAC da za jedan evro prodaju svoj deo akcija u KAP-u. Ruski menadžment u KAP ocenio je da ta ponuda vlade Crne Gore nije racionalna, jer su oni jedan od najvećih investitora u podgoričkoj fabrici.

CEAC je vlasnik KAP-a od 2005, ali su njeni predstavnici nedavno od Vlade Crne Gore zatražili garancije za dugoročno snabdevanje električnom strujom i konverziju duga u akcijski kapital, bez čega, kako je saopšteno, KAP nema budućnost.

Rusi najavili da će tužiti vladu Crne Gore

Predsednik Odbora direktora Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) Aleksej Kuznjecov kaže da će ruski partneri tužiti vladu Crne Gore, jer su prevareni kao investitori.
"Veoma nam je žao što je Skupština Crne Gore donela takvu odluku", kazao je Kuznjecov i naveo da su Rusi 2005. godine kupili, kako je istakao, nerentabilnu fabriku, investirali u njenu modernizaciju i pokrivanje operacionih gubitaka 200 miliona evra, izvršili temeljnu rekonstrukciju proizvodnje, što je sve skupa dovelo do toga da KAP prvi put posluje bez gubitaka.

"Čim je fabrika počela da ostvaruje dobit, vlada Crne Gore počinje sa pokušajem da nas nezakonito eliminiše iz sastava akcionara", kazao je Kuznjecov.

Prema njegovim rečima, pokušaji eliminisanja ruske strane iz sastava akcionara KAP-a, negativno će se odraziti na investicionu klimu u Crnoj Gori, odnosno učiniti da država za duži vremenski period ne bude interesantna za ozbiljne investitore.

"Naravno, mi ćemo štititi svoja prava kao prevarenog investitora i obratićemo se međunarodnim sudovima sa tužbama prema vladi Crne Gore", naveo je Kuznjecov.

On je kazao da raskid ugovora sa CEAC, na čijem je čelu ruski oligarh Oleg Deripaska, može dovesti do toga da se automatski aktiviraju i ostale garancije koje je vlada Crne Gore izdala KAP-u.

"To znači da, u skladu sa važećim kreditnim sporazumima, po osnovu kojih su izdate garancije vlade Crne Gore, u slučaju bitnih izmena u strukturi akcionara KAP-a, banke mogu zatražiti hitnu isplatu ukupnog iznosa duga", rekao je Kuznjecov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: