U HE na Drini ulaže se 900 mil. EUR

Prioritet saradnje Srbije i Republike Srpske u oblasti energetike biće na realizacije projekata na srednjem toku Drini, uz ulaganja od 900 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Sreda, 29.02.2012.

10:57

Default images

„Hidroenergetski sistem ’Srednja Drina’ obuhvata izgradnju tri hidroelektrane (HE) – Rogačica, Tegare i Dubravica. Prema procenama u njih će se uložiti oko 900 miliona evra, kaže ministar industrije, energetike i rudarstva RS dr Željko Kovačević.

"Važno je istaći da Italija i Srbija već imaju ugovorenu saradnju na ovim projektima, odnosno potpisan sporazum između ’Elektroprivrede Srbije’ i kompanije ’Seći’. Elektroprivrede RS i Srbije potpisale su sporazum o saradnji na realizaciji projekta ’Srednja Drina’, a ako se ovaj projekat bude realizovao sa Italijom, moći će se koristiti podsticajne mere”, istakao je Kovačević. „Imajući u vidu sve navedeno, kao i činjenicu da su HE na srednjem toku reke Drine, u delu gde je ista granica sa Srbijom i neophodna raspodela hidropotencijala, vlada RS se opredelila da projekte na srednjem toku Drine uradi sa Srbijom. Sada se traže modaliteti saradnje u koje bi se uključila i RS na obostrano zadovoljstvo”, kazao je Željko Kovačević.

Saradnja Srbije i Republike Srpske je ozvaničena 18. marta prošle godine, kada su vlade potpisale Memorandum o razumevanju u oblasti energetike.

Govoreći o isporuci struje u specifičnim situacijama, Kovačević je rekao da „Elektroprivreda RS” svake godine potpisuje Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Elektroprivredom Srbije”.

„Ugovorom se regulišu pitanja od zajedničkog interesa – međusobne isporuke električne energije radi snabdevanja kupaca na distributivnom nivou u pograničnim područjima, međusobne isporuke električne energije radi optimalnog korišćenja hidroenergetskog potencijala HE ’Višegrad’ i ’Bajina Bašta’, obračun, fakturisanje i način plaćanja isporuka električne energije.Ovim ugovorom se ne regulišu isporuke električne energije u havarijskim situacijama, već se kad nastanu takve neprilike u direktnom kontaktu ugovaraju vrednosti – snaga, energija i cena energije. Dosadašnja saradnja elektroprivreda Srbije i Republike Srpske je bila dobra i uspešna”, objasnio je Željko Kovačević.

Govoreći o značaju energetike, ministar Kovačević je rekao da je „zemlja bez energetike, kao čovek bez vazduha”, odnosno osuđena na propast ili umiranje. Zbog toga je, dodao je on, RS uključena u izradu regionalne strategije razvoja energetike koju sprovodi Sekretarijat energetske zajednice u Beču.

Najznačajnija ulaganja – 700 miliona evra – biće u treći blok Termoelektrane ’Ugljevik’, a partner nam je ’Komsari enerdži’. U termoelektranu ’Stanari’, kompanije EFT i ’Donfang elektrik korporejšn’ iz Kine, uložiće 400 miliona evra.Uprkos protivljenju gradonačelnika Foče Zdravka Krsmanovića, u gornjem toku Drine sagradićemo HE ’Buk bijela’. Na reci Bosni biće napravljeno nekoliko HE u koje će norveška kompanija ’Tehnor enerdži’ investirati 280 miliona evra. Planirano je da u energetiku do 2030. godine sa inostranim partnerima uloži 11,5 milijardi maraka ili 5,88 milijardi evra”, naveo je Željko Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: