"Lov" na hrvatske gastarbajtere

Zagreb -- Hrvatska bi mogla da uvede porez na inostrane penzije svojih građana kako bi izbegla da takve poreze plaćaju u zemljama u kojima su ostvarili pravo na penziju.

Izvor: Večernji list
Podeli

Naime, Nemačka je pozvala 82 hiljada hrvatskih državljana koji su penzije zaradili u Nemačkoj da retroaktivno plate porez na sve penzije koje su primili još od 2007. i to nakon što su shvatili da Hrvatska ne oporezuje inostrane penzije.

Od ove godine primer Nemačke slediće i Austrija, koja je takođe poslala obaveštenje hrvatskim vlastima da planira da uvede porez na penzije koje se isplaćuju hrvatskim građanima.

Ministar rada i penzijskog sistema Mirando Mrsić kaže da će se sledeće nedelje sastati sa stručnjacima poreske uprave kako bi dogovorili dalje postupke i videli može li Hrvatska da uvede porez nakon što je to učinila Nemačka i tako da omogući da se porez plati u Hrvatskoj.

Prema podacima koji su nemački penzijski fondovi dostavili HZMO-u, oni su 2010. isplatili oko 292.5 miliona evra na račune 81.188 hrvatskih državljana. Koliko je među njima poreskih obveznika poznato je samo vlastima u Nemačkoj, ali ne i Hrvatskoj.

Podataka za Austriju nema, ali reč je o zemlji u kojoj su Hrvati bili tradicionalno najbrojniji strani radnici pa je verovatno i broj austrijskih penzionera sličan nemačkom. Hrvatska sa te dve zemlje ima ugovor o izbegavanju dvostrukog oporezivanja prema kojem prednost u naplati poreza ima država u kojoj se živi. Kako je Hrvatska izuzela inostrane penzije iz obaveze plaćanja poreza, Nemačka je iskoristila tu priliku i sama ga uvela.

Austrija će učiniti isto, osim ako se hrvatska vlada ne odluči na hitno proširenje poreza i na inostrane penzije. Inače, domaći penzioneri plaćaju porez na sve penzije iznad 3.200 kuna mesečno.

Nemačka takođe ima granicu prihoda do koje se ne naplaćuje porez, 677 evra mesečno ili 8.004 evra godišnje penzije, ali, prema izjavama nemačkih poreznih savetnika oslobođenje nije lako dobiti i treba ga dokazati nizom potvrda.

Vesti

strana 1 od 1934 idi na stranu