Mađarski zakon "prst u oko" Evropi

Budimpešta -- Parlament Mađarske je zanemario međunarodnu zabrinutost i usvojio reformu centralne banke za koju kritičari kažu da povećava uticaj vlade na monetarnu politiku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Zakonodavci su odobrili zakon zbog kog su Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU ranije ovog meseca napustili pregovore o mogućem kreditu Mađarskoj u iznosu od 15 do 20 milijardi evra.

Mađarski premijer Viktor Orban je odbio poziv koji mu je uputio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo da odloži usvajanje zakona dok on ne bude usklađen sa zakonodavstvom EU.

Orbanova vlada preduzela je brojne mere koje su naljutile investitore i mađarske međunarodne partnere, a premijer se, neočekivano, sredinom novembra obratio MMF-u i EU za pomoć, nakon što je Mađarska naišla na probleme pri zaduživanju na tržištima obveznica, a njena valuta izgubila petinu vrednosti u odnosu na evro.

Zakon podrazumeva proširenje monetarnog odbora centralne banke na devet članova sa sedam, a dva dodatna člana nominovaće parlament u kom većinu ima Orbanova centralno desničarska stranka Fides.

Takođe je povećan broj zamenika guvenera banke na tri sa dva, a guverner Andraš Simor lišen je prava da imenuje svoje zamenike, što će sada raditi premijer.

Zakonodavci su, osim toga, odobrili ustavni amandman kojim se dozvoljava udruživanje centralne banke i regulatora mađarskog finansijskog tržišta PSZAF.

Ukoliko bi do toga došlo, guverner Simor, koji se protivi ekonomskoj politici premijera Orbana, postao bi drugi čovek nove institucije, čijeg šefa bi imenovao predsednik Mađarske Pal Šmit, koji je saveznik vladajuće stranke Fides.

"Novi zakon o centralnoj banci, kao i ustavni amandman kojim se dozvoljava spajanje banke i PSZAF ugrožava stabilnost mađarske ekonomije, i time ozbiljno preti interesima naše zemlje", navela je centralna banka na svojoj internet stranici pre glasanja.

Kaže se i da "novi zakon otvara put za uticanje na odluke centralne banke prema vladinim i partijskim interesima" i dodaje da takav zakon nije u skladu sa evropskim ugovorima i medjunarodnim sporazumima.

Simor je ranije reforme opisao kao "totalno preuzimanje" od strane vlade, čime je "konačna eliminacija nezavisnosti centralne banke opasno blizu".

Region

strana 1 od 73 idi na stranu