Srbija ipak ne gradi nuklearku?

Projekat izgradnje bugarske nuklearne elektrane Belene ozbiljno je došao u pitanje, a time i najavljeno učešće Srbije u njemu.

Region

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2011.

16:26

Default images

Ruska kompanija Atomstrojeksport odlučiće, naime, do novembra da li će učestvovati u izgradnji druge bugarske nuklearne centrale Belene.

Odluka o tome je neizvesna zbog spornih pitanja između ruske i bugarske energetske kompanije.

Mediji u Rusiji su preneli da će se Atomstrojeksport sigurno povući iz projekta ukoliko ne bude napretka u pregovorima sa Bugarskom. Moskva i Sofija trenutno razgovaraju jezikom sudskih zahteva i ultimatuma, jer je Atomstrojeksport podneo arbitražnom sudu Međunarodne trgovačke komore zahtev protiv bugarske Nacionalne električne kompanije (NEK) za isplaćivanje 58 miliona evra, uloženih u radove neophodne za izgradnju te nuklearke.

NEK je takođe najavio da će podneti sudski zahtev protiv Atomstrojeksporta za isplatu 61 miliona evra, na račun stare opreme koja se nalazila na teritoriji gde je predvidjena izgradnja elektrane.

Bugarski ministar ekonomije Trajčo Trajkov je saopštio da je postavio ultimatum Rusiji da povuče zahtev predat Međunarodnoj trgovačkoj komori u Parizu.

Bugarska je posle zatvaranja četiri od šest reaktora nuklearke Kozloduj odlučila da pokrene pitanje izgradnje druge elektrane tog tipa.

Elektrana Belene će se sastojati od dve reaktora jačine od po 1.000 megavata i biće građena na Dunavu.

Zbog nedostatka novca, Bugarska je predložila i drugim zemljama u regionu da učestvuju u finansiranju projekta, a Srbija je već izrazila zainteresovanost za učešće u tom poslu.

Izgradnja nuklearke je usporena zbog još nedogovorene konačne cene projekta između Rusije i Bugarske, koja varira između pet i devet milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: