Nektar vlasnik slovenačkog Fruktala

Srpsko preduzeće Nektar je kupilo slovenački Fruktal i postao većinski vlasnik sa 93,73 odsto vlasničkog udela u Fruktalu.

Region

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 25.07.2011.

22:57

Default images

Ugovor o prodaji 93,7 odsto vlasničkog udela najpoznatijeg slovenačkog proizvođača sokova, slovenačka Pivovarna Laško potpisala je sinoć, u Ljubljani.

Nektar iz Bačke Palanke, koji je u vlasništvu porodice Radun, će Pivovarni Union, dosadašnjoj vlasnici Fruktala koja se nalazi u vlasništvu Pivovarne Laško, za 93,7 odsto Fruktala platiiti 35,3 miliona evra.

Prodaja Fruktala će biti zaključena do kraja novembra, nakon čega će Nektar morati da objavi ponudu za preuzimanje i preostalih akcija Fruktala.
Sa prodajom Fruktala srpskom Nektaru se složio i nadzorni savet Pivovarne Union, a u subotu bi trebalo da bude održana vanredna skupština akcionara Pivovarne Laško koja treba da potvrdi ovaj posao, zbog toga što je početkom jula jedan od slovenačkih investitora objavio nameru za preuzimanje Pivovarne Laško.

Zbog toga sva preduzeća u vlasništvu Pivovarne Laško smeju da obavljaju samo redovne poslove sve do isteka roka za objavljivanje te ponude.

Ipak, Dušan Zorko, predsednik uprave Pivovarne Laško je rekao da ne očekuje ikakve probleme po tom pitanju, jer su upravo banke poverenice koje su najveći vlasnici prezadužene Pivovarne Laško prošle godine i tražile da Laško počne da prodaje sve iz svog vlasničkog portfelja što ne spada u osnovnu delatnost - proizvodnju i prodaju piva.

Upravo zbog toga Pivovarna Laško očekuje da će prodaja Fruktala bitno doprineti njenom razduživanju, jer će najveći deo novca dobijenog prodajom otići bankama poverenicama.

Prema rečima Dušana Zorka, predsednika uprave Pivovarne Laško, ukupna cena 100 odsto vlasništva u Fruktalu će biti 50,2 miliona evra, od čega će 48 miliona evra otići bankama poverenicama.

Inače, sadašnji dugovi Pivovarne Laško su 420 miliona evra, zbog čega su im banke poverenice konfiskovale akcije date kao garancije za kredite.
Direktor Nektara iz Bačke Palanke Bojan Radun je precizirao da nije propisan nivo obaveznih investicija, ali da "Nektar" namerava da uloži dodatna finansijska sredstva u razvoj voćarstva i lokalnih proizvođača voća u Sloveniji kao i u dalji razvoj Fruktala, kao i u njegovo širenje u regionu.

Radun je istakao da je ugovor sa slovenačkim najvećim proizvođačem sokova potpisan juče posle podne, tako da će tom transkacijom Nektar postati jedan od najvećih srpskih investitora u Sloveniji.

Kako je danas objavio slovenački list Finance, većinski vlasnik Fruktala, Pivovarna Laško, objavila je na Ljubljanskoj berzi da će za 93,73 odsto kapitala slovenačke firme Nektar platiti 35,3 miliona evra. U oštroj konkurenciji 10 firmi zainteresovanih za kupovinu Fruktala su, pored srpskog Nektara, bili kako se nezvanično saznaje i austrijski Špic, britanski Argus, hrvatska Stanić Grupa i italijanski San Benedeto. U finalnom krugu pregovora je Nektar pobedio britanski investicijski fond Argus, uspevši da kupi Fruktal.

Prema rečima predsednika uprave Pivovarne Laško, ponuđena cena za Fruktal je bila jako bitna, ali pored nje i namere Nektara da razvija dosadašnje proizvodne kapacitete Fruktala u Ajdovščini i Kamniku, da nastavi sa kupovinom voća u Sloveniji, da sarađuje sa lokalnom sredinom, kao i da razvija Fruktalova dosadašnja tržišta i otvara mu nova, kako u bivšoj Jugoslaviji, tako i u Evropskoj Uniji. Pored toga, Nektar je Pivovarni Laško ponudio i pomoć u distribuciji njenih proizvoda u Srbji.

Predsednik uprave Fruktala, Drago Kavšek je dodao da je u odluci da se Fruktal proda upravo Nektaru odlučivalo i to da je Nektar kupac koji jako dobro poznaje Fruktal, kao najpoznatiju robnu marku proizvođača sokova na tlu bivše Jugoslavije, ali i kupac koji Fruktal ceni i namerava da ga dalje razvija.

Ajdovščina zahteva potpisivanje ugovora sa Nektarom

Prva reakcija na kupovinu kompanije Fruktal od strane Nektara iz Bačke Palanke je stigla iz Ajdovščine koja zahteva potpisivanje ugovora sa tom srpskom firmom. "Nezvanično je bilo dogovoreno da opština Ajdovščina pre odluke o prodaji potpiše ugovor o tri ključne stvari - otkupu 25 odsto plus jedna akcija, da Fruktal ostaje samostalno pravno lice i da bude očuvan najmanje sadašnji broj radnih mesta", navodi opština Ajdovščina.

Opština je prethodno pregovarala sa svim potencijalnim kupcima i pritom je odlučno istakla da je za ponuđača koji bi prihvatio njihove zahteve.

"Od uprave Fruktala smo dobili nezvaničnu informaciju da je Nektar u kupoprodajnom ugovoru sa Pivovarom Union prihvatio sve obaveze koje idu u pravcu zahteva opštine i zaposlenih, ali ćemo insistirati da ugovor (novi vlasnik) potpiše i sa opštinom", kaže se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: