Peti reaktor Kozloduja ponovo radi

U Bugarskoj je završen remont petog 1.000 megavatnog bloka atomske elektrane Kozloduj, a reaktor je uključen posle odobrenja Agencije za atomsko regulisanje.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.06.2011.

08:49

Default images

Remont petog reaktora je završen za rekordnih 37 dana umesto za 45 kako je planirano, a u okviru remonta osim remontnih aktivnosti uključena je i modernizacija i profilaktika reaktora.

Reaktor je, takođe, bio napunjen sa novim atomskim gorivom.

Bugarski ministar energetike Trajčo Trajkov je saopštio da ovih osam dana ranijeg završavanja remonta znače oko šest miliona evra za bugarsku energetiku.

Šesti reaktor Kozloduja radi punom snagom, a on je kao i peti jačine 1.000 megavata.

Bugarska nuklearka Kozloduj se sastoji od šest reaktora, od kojih su prva dva isključena 2003. godine, a treći i četvrti 2005. godine, neposredno pre ulaska Bugarske u EU iz bezbednosnih razloga.

U Bugarskoj se planira izgradnja nove nuklearne elektrane na Dunavu Belene, koja će odgovarati evropskim standardima, a sastojaće se iz dva reaktora jačine od po 1.200 megavata novije ruske proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: