Belene: Rusi i Bugari bez dogovora

Rusija i Bugarska još nisu uspele da postignu dogovor oko cene izgradnje nuklearke Belene i to je glavni razlog što najavljeni posao još nije započet.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 25.05.2011.

08:48

Default images

Kompanija Rosatom, koja treba da gradi elektranu, saopštila je da će cena biti fiksirana i neće se menjati do završetka gradnje.

Bugarska strana nudi cenu od pet milijardi evra, dok ruska strana zahteva osam do devet milijardi.

Zamenik direktora Rosatoma Kiril Komarov je ocenio da zbog dešavanja u japanskoj nuklearci „Fukušima 1“ nema razloga da se bilo šta menja u izgradnji Belena zbog toga što je elektrana projektovana da odoli svim izazovima i akcidentima.

Mediji su preneli da će na predstojećem susretu država članica G-8 ruski predsednik Dmitrij Medvedev pokrenuti novu inicijativu za atomsku bezbednost, koja predviđa veće odgovornosti vlada država sa nuklearnim elektrocentralama.

Nuklearka Belene će biti druga centrala takvog tipa u Bugarskoj, a sastojaće se od dva reaktora jačine od po 1.200 megavata novije ruske proizvodnje.

Bugarska prva nuklearka Kozloduj, koja se sastoji iz šest reaktora, radi sa dva reaktora trenutno. Prva dva reaktora Kozloduja su iz bezbednosnih razloga isključena iz upotrebe 2005, a treći i četvrti 2007. godine, neposredno pred ulazak zemlje u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: