Do juna konačan dogovor o NE Belene

Stavovi bugarske i ruske strane o izgradnji nuklearke Belene biće jasni do 1. juna, izjavio je bugarski ministar energetike, ekonomije i razvoja Trajčo Trajkov.

Region

Izvor: B92

Sreda, 20.04.2011.

08:43

Default images

Prema njegovim rečima, očekivanja su da konsultant i radne grupe na ovom projektu iznesu planove do kraja maja.

Trajkov je podsetio na spor oko izgradnje nuklearke zbog čega je otpušten direktor Nacionalne električne kompanije (NEK) Krasimir Prvanov.

Bugarska je 2008. angažovala ruski Atomstrojeksport da izgradi dva reaktora od po 1.000 megavata, da bi se nadoknadilo zatvaranje četiri od šest reaktora nuklearke u Kozloduju. Prvobitno je planirano da ti reaktori budu pušteni u rad 2014, ali se 2009. iz ovog projekta povukao nemački RWE, koji je u njemu imao 49 odsto udela.

Ministar je rekao da će do 1. juna bugarski NEK i ruski Atomstrojeksport postići konačan dogovor o projektu izgradnje nuklearke. On je dodao da se od engleske banke HSBC, koja je konsultant na ovom projektu, zahteva detaljna analiza troškova izgradnje Belena.

Izgradnja Belena je trenutno pod znakom pitanja, zbog nemogućnosti da se utvrdi konačna cena projekta. Prema prvim saopštenjima, cena nuklearke je trebala da bude ne veća od sedam milijardi evra, dok postoje spekulacije da će koštati više od 11 milijardi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: