Bugarska "zamrzla" nuklearku Belene

Realizacija nuklearnog projekta Belene zamrznuta je na tri meseca zbog zabrinutosti oko bezbednosti, koja se intenzivirala nakon nuklearne krize u Japanu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 06.04.2011.

08:36

Default images

U saopštenju bugarskog državnog elektroenergetskog preduzeća NEK se navodi da su ta firma i ruska državna nuklearna kompanija Atomstrojeksport, kojima je dodeljena izgradnja elektrane Belene sa dva reaktora kapaciteta od po 1.000 megavata, pristale da odgode rad na projektu do kraja juna.

Pomenute dve kompanije su potpisale memorandum o razumevanju prema kojem će biti obustavljeni građevinski radovi na lokaciji elektrane na Dunavu i odložene porudžbine nove opreme za bugarsku nuklearku.

Napori Japana da izbegne nuklearnu katastrofu su u čitavom svetu podstakli strahovanja od opasnosti nuklearne energetike i naveli Bugarsku da zatraži nove detalje i garancije za bezbednost.

Bugarska je 2006. angažovala Atomstrojeksport za izradu projekta i izgradnju elektrane Belene po ceni od četiri milijarde evra, ali je realizacija kasnila zbog spora oko troškova i manjka zainteresovanosti od strane investitora sa Zapada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

18 h

Podeli: