Rusi ispunili sve uslove za Belene

Ruska strana je ispunila sve uslove koje je postavila bugarska Vlada kao uslov za početak izgradnje druge nuklearke Belene.

Region

Izvor: B92

Utorak, 22.02.2011.

08:58

Default images

Ruska državna kompanija Rosatom u saopštenju navodi da Bugarska neće izdvajati ni lev iz budžeta, a da Nacionalna električna kompanija (NEK) zadržava 51 odsto kapitala u zajedničkoj kompaniji.

U projektu pored ruske i bugarske strane učestuvju i finska kompanija Fortum i francuska „Altran Tehnologies“. Prema Rosatomu cena izgradnje, koja je poverena ruskoj kompaniji Atomstrojeksport iznosi 6,298 milijardi evra i sve inflacijske rizike koje se imaju u vidu, budući da će izgradnja trajati do 2017. godine, snosiće ruska strana.

Rusi tvrde da će Bugarska 20 godina nakon izgradnje nuklearke dobijati jeftinu struju, a posle toga, narednih 40 godina Belene donositi prihod u bugarski budžet.

Rosatom upozorava da projektna kompanija Atomstrojeksport po projektu Belene radi po dokumentu čiji rok ističe 31. marta 2011. godine, a čiji aneks, iz nepoznatih razloga još nije potpisan.

Bugarska je odluku o izgradnji druge nuklearke donela nakon što su iz bezbedonosnih razloga zatvorena prvi četiri reaktora nuklearke Kozloduj. Reaktori su zatvoreni neposredno pre ulazak Bugarske u EU, a u opticaju se nalaze peti i šesti reaktor, novije ruske proizvodnje, za koje stručnjaci tvrde da ne predstavljaju bezbedonosnu pretnju.

Ugovor o izgradnji Belene potpisan je 2008. godine tokom posete tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina Bugarskoj, ali izgradnja još nije počela, iako je predhodna bugarska vlada položila kamen temeljac. Kao osnovni razlog Bugari navode finansiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: