Srbi tuže CG zbog poreza na imovinu

Beograđanin V. S, koji 25 godina ima kuću u opštini Tivat, podneo je tužbe najpre sudovima u Crnoj Gori, a onda je presavio tabak i tužbu uputio u Strazbur.

Region

Izvor: Novosti

Četvrtak, 12.08.2010.

00:07

Default images

On za Novosti kaže da je podno tužbu sudu u Strazburu početkom ove godine, jer smatra da su Srbi vlasnici nekretnina u Crnoj Gori obespravljeni.

Uredno su mi javili da su je zaveli, poslali mi i bar-kod tako da svaku dopunu tužbe bez problema upućujem - priča ovaj Beograđanin, koji nije želeo da mu se navodi puno ime i prezime zbog mogućih posledica.

"Nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu 0,20 centi po kvadratu, a državljanin Srbije isti taj porez 150 odsto više - 0,50 centi! Nije u redu ni da mi, državljani Srbije, koji u Crnoj Gori imamo nekretnine, plaćamo smeće 3,5 evra mesečno kad nismo tu, da plaćamo turističku taksu i da nam još prete da će nam, pored ekološke takse koju dajemo kad ulazimo u Crnu Goru, uvesti da turističku taksu plaćamo odmah na granici", objašnjava on. "Dakle, nije u redu da mi u Crnoj Gori plaćamo sve tri puta više, dok Crnogorci u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije. Mi smo, znači, ovde godinama - oštećeni. Ja hoću da plaćam porez po tržišnoj ceni nekretnine, da se oporezuje nekretnina, a ne ličnost. Ovde oporezuju ličnost. Ja sam iz Srbije i zato plaćam 150 odsto veći porez", dodaje taj beogradski penzioner sa stalnim boravkom u Tivtu.

Iako u opštini Tivat ima kuću 25 godina, ovaj Beograđanin, kao i hiljade drugih, nema državljanstvo. Sa gorčinom primećuje da je državljanstvo dobio i Šinavatra koji ne zna da kaže na srpskom ni dobar dan.

"Nekretnina koju mi ovde imamo nama bi trebalo da daje legitimitet i povoljnosti, kao što je svuda u svetu. Kao što je i u Srbiji, gde su Crnogorci u svemu izjednačeni sa državljanima Srbije! Mi smo tu, u ovoj državi, plaćamo poreze, kupujemo, trošimo, tu nekretninu ne možemo izneti. A, ipak smo obespravljeni", kaže beogradski penzioner sa stalnim boravkom u Tivtu.

Porez na nekretnine veći za 150 odsto nego što ga plaćaju Crnogorci, Crna Gora je uvela Srbima još 1991. godine kada smo živeli u zajedničkoj državi. "Tada smo se bunili, ali su nas smirili rekavši da ćemo u tom porezu uračunavati i komunalije. Prevarili su nas, jer su nam vrlo brzo uveli da plaćamo komunalije, a odnedavno i turističku taksu, plus, naravno, ekološku taksu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: