Bugarska traži odštetu od Gasproma

Bugarska je zatražila od ruske kompanije Gasprom odštetu za gubitke koje je pretrpela zbog rusko-ukrajinske gasne krize.

Region

Izvor: Beta

Petak, 23.01.2009.

16:00

Default images

"Predlažemo tri moguća mehanizma kompenzacije - direktno plaćanje odštete, isporuke gasa po preferencijalnim cenama ili dozvolu da Bugarska transportuje gas iz trećih zemalja kroz ruske gasovode bez naplate tranzitne takse," rekao je bugarski ministar privrede Petar Dimtrov.

Sa druge strane, iz Gasproma poručuju da bi jedino bilo moguće eventualno smanjenje cene gasa koji će stići sa zakašnjenjem. Zamenik direktora Gasproma Aleksandar Medvedevkaže da će bugarski zahtev biti "pažljivo razmotren" i da očekuje odgovor u roku od dve nedelje.

On je rekao i da ne vidi razlog zašto bi Moskva dozvolila Bugarskoj da prevozi gas trećih zemalja preko ruske teritorije. Medvedev je takođe dodao da je Gasprom bio sprečen da ispuni svoje obaveze zbog "više sile" i da je kompanija bila fizički sprečena da isporuči gas Evropi, uključujući i Bugarsku.

Prema pisanju ekonomskog dnevnika Kapital, Gasprom je u obavezi da naknadno isporuči plin koji nije stigao na vreme po ceni umanjenoj za osam odsto od uobičajenih 440 dolara po hiljadu kubnih metara. Prema proceni bugarske vlade, Gasprom duguje Bugarskoj 123,8 miliona kubnih metara gasa koji nije isporučen između 6. i 20. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: