CBCG pozitivno o zahtevu Prve banke

Centralna banka Crne Gore dala je pozitivno mišljenje o zahtevu Prve banke da joj država odobri kredit od 40 miliona evra radi poboljšanja likvidnosti te banke.

Region

Izvor: B92

Petak, 05.12.2008.

08:33

Default images

Konačnu odluku o zahtevu "Prve banke", čiji je najveći akcionar brat crnogorskog premijera Aco Đukanović, donosi Ministarstvo finansija, nakon što joj Centralna banka, kao suprevizor, dostavi mišljenje o tome.

Crnogorski ministar finansija Igor Lukšić najavio je da će vlada prilikom razmatranja zahteva Prve banke "voditi računa o interesima njenih deponenata i klijenata" i "razmotriti da li je zajam dovoljan instrument ili je potrebno koristiti još neke instrumente za održivost Prve banke".

Ta banka, koja ima problema sa likvidnošću, nedavno je dokapitalizovana sa 20 miliona evra i u tom poslu su učestvovala njena dva pojedinačno najveća akcionara - brat crnogorskog premijera Aco Đukanović sa 14 miliona, i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) sa šest miliona evra.

Odluka Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) da investira 6 miliona evra u Prvu banku donesena je u skladu sa poslovnim interesima te kompanije, kaže ministar ekonomije Branimir Gvozdenović.

EPCG je prošle sedmice kupila deset odsto akcija Prve banke, čime je učešće EPCG u Prvoj banci povećano na 19 odsto.

Dokapitalizacijom je smanjen udeo ostalih akcionara, među kojima je i firma premijera Mila Đukanovića, čije se učešće u akcijskom kapitalu banke smanjilo sa 4,99 na 2,86 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: