Bazična inflacija u CG 3,2 odsto

Crnogorska bazična stopa inflacije je u prošloj godini, kada je prvi put izračunata, iznosila 3,2 odsto.

Region

Izvor: Vijesti

Petak, 29.02.2008.

17:12

Default images

Istraživanje Centralne banke Crne Gore o bazičnoj stopi inflacije isključilo je iz njenog kretanja poljoprivredne proizvode, naftu i naftne derivate i administrativno kontrolisane proizvode u koje spadaju lekovi, električna energija i fiksna telefonija.

Eksterna inflacija, kojom je obuhvaćeno kretanje cena proizvoda isključenih iz bazične, iznosila je 16,5 odsto. U Crnoj Gori su u prošloj godini, između ostalog, poskupeli prehrambeni proizvodi, električna energija i telefon.

"Istraživanje je pokazalo da su bila opravdana naša očekivanja da će u prošloj godini bazična stopa inflacije biti značajno niža od tekuće", saopštio je glavni ekonomista CBCG Nikola Fabris.

Prema podacima Monstata, godišnja stopa inflacije iznosila je 7,7 odsto, a prosečna 4,2 odsto. Fabris je podsetio da treba imati u vidu da se bazična stopa računa u odnosu na godišnju stopu inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: