Slovenija prodala nove obveznice

Slovenija je investitorima prodala jedanaestogodišnje obveznice nominalne vrednosti milijardu evra s kamatom od 4,375%.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.01.2008.

08:39

Default images

Uspeh transakcije i široka distribucija tih dužničkih hartija od vrednosti potvrđuju kreditnu sposobnost Slovenije i ukazuju na podršku koju ona uživa među evropskim investitorima, navodi se u saopštenju ministarstva finansija, prenosi Delo.

Nove obveznice Slovenija je u drugoj polovini januara predstavila u evropskim finansijskim centrima.

Predstavljanje investitorima u Holandiji, Finskoj, Britaniji i Mađarskoj pokazalo je i da će jedanaestogodišnje obveznice biti traženije od onih na 15 godina, što je bio jedan od alternativnih rokova.

Reč je o drugoj emisiji obveznica slovenačke države od kako je 1. januara 2007. ta zemlje ušla u zonu evra, podseća ljubljanski dnevnik.

Veliki deo izdanja prodat je visokokvalitetnim ulagačima, kao što su osiguravajuća društva (24 odsto ukupnog), investicioni fondovi (20 odsto) i penzijski fondovi (13 odsto).

Među ponuđačima su bile i centralne banke i neke institucije koje su se "izborile" za gotovo deset odsto emisije.

Saopšteno je i da je 35 procenata izdanja prodato u zemljama Beneluksa, 13 u Sloveniji i po deset odsto u Francuskoj i Skandinaviji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: