RS:Prodaja rafinerija najveći uspeh

Banjaluka -- Ugovor o privatizaciji naftne industrije najveći uspeh Ministarstva privrede, energetike i razvoja Republike Srpske u 2007.

Izvor: Nezavisne novine
Podeli

Resorni ministar Rajko Ubiparip kaže da je ruska kompanija Njeftegazinkor uplatila 110,4 miliona evra za državne akcije i 15,4 miliona evra za akcije Fonda PIO u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča i banjalučkom Petrolu.

"Tome bih pridodao i aktivnosti na stvaranju uslova za gašenje komercijalnih obaveza čime će se omogućiti naplatu sredstava od 72,55 miliona evra koja obezbeđuje kupac", kazao je Ubiparip.

On kaže da priprema postrojenja Rafinerije nafte za početak proizvodnje, uz sve probleme, ide svojim tokom mada sporijim tempom nego što je planirano.

Dodeljene koncesije za gradnju elektrana

Sa norveškom kompanijom Tehnor Enerdži otpočeli smo realizaciju projekta vrednog 152 miliona evra koji obuhvata ugovore za koncesiju za šest malih hidroelektrana i ugovor za koncesiju za MHE Elektrodoboj, kaže Ubiparip.

“Pored toga, intenzivno smo sarađivali sa kompanijom EFT, kako bismo usaglasili različita viđenja realizacije projekta izgradnje TE Stanari, instalisane snage 410 megavata”, dodaje on.

Ubiparip kaže i da se nada da će početkom godine biti konkretizovani razgovori oko utvrđivanja trase gasovoda "Južni potok", dodajući da se nada da će tranzitni gasovod ići istočnim delom Republike Srpske.

“Od toga bi RS i BiH imale velike finansijske i druge efekte, a bićemo u prilici i da gasifikujemo čitavu Republiku Srpsku, u interesu njene privrede i građana”, objašnjava on.

strana 1 od 61 idi na stranu