Slovenija:U 2007. budžetski suficit

Slovenija će ove godine, prvi put u svojoj istoriji, ostvariti budžetski suficit, izjavio je premijer Janez Janša.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 28.12.2007.

14:49

Default images

Budžetski višak Slovenije u 2007. procenjen je na 30 miliona evra i može se pripisati preduzetim merama štednje u finansiranju javnih izdataka, ali i visokoj stopi privrednog rasta, što je omogućilo veće poreske prihode.

Janša je ukazao da će Slovenija ove godine ostvariti budžetski suficit uprkos vanrednim troškovima za otklanjanje posledica septembarskih poplava i izdataka za finansiranje preuzimanja uloge predsedavajućeg u okviru Evropske unije, prenela je agencija STA.

Slovenija je, inače, 1. januara ove godne postala 13. članica zone evra, kao prva među deset pretežno istočnoevropskih zemalja koje su postale članice Unije 1. maja 2004.

Premijer Janša je među najvažnije zadatke vlade u narednoj godini svrstao stabilnost javnih finansija i usvajanje novih poreskih propisa, što je ključni element vladine reformske politike.

Slovenački ministar finansija Andrej Bajuk je ranije ukazao da će se budžet za narednu godinu zasnivati na nešto manjoj stopi ekomskog rasta od ovogodišnje i snižavanju javne potrošnje.

Privredni rast u Sloveniji će ove godine, prema preliminarnim podacima domaće statistike, premašiti 6,5 odsto, što se u vladinim krugovima ocenjuje kao veliki uspeh.

Ovogodišnja inflacija u Sloveniji će, međutim, premašiti četiri odsto i biće više nego dvostruko iznad maksimalnog nivoa koji je za zonu evra utvrdila Evropska centralna banka, podsećaju analitičari.

Nezavisni ekonomisti smatraju da je osetan rast inflacije ove godine usledio delom zbog uvođenja evra, ali i zbog nepovoljnog dejstva rekordnih cena nafte, kao i "prelivanja" inflatornih pritisaka iz ostatka zone evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: