Hrvatska: Fondovi donose zaradu

Društva za upravljanje obaveznim penzionim fondovima u Hrvatskoj će i bez povećanja imovine u 2008. zaraditi oko 23 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Utorak, 25.12.2007.

17:30

Default images

Zarada društava će iznositi oko 170 miliona kuna, odnosno oko 23,31 milion evra, objavio je hrvatski poslovni internet sajt Business.hr.

Najviši iznos naknade za upravljanje obaveznim penzionim fondom u sledećoj godini iznosiće 0,85 odsto ukupne imovine penzionog fonda, odlučila je hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga Hanfa, a utvrđeni iznos naknade važiće godinu dana.

Ako se računa da su četiri obavezna penziona fonda u Hrvatskoj krajem novembra ove godine raspolagala sa nešto više od 20 milijardi kuna ukupne imovine može se zaključiti da bi društva za upravljanje fondovima, ukoliko zaračunaju maksimalne naknade, po tom osnovu mogla da naplate oko 170 miliona kuna.

U proseku to iznosi 42,5 miliona kuna (5,83 miliona evra) po fondu, ali iznos varira u zavisnosti od veličine fonda, a zarada zavisi i od toga da li će se imovina fonda dodatno povećavati kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: