Novi tender za Karlovačku mlekaru

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) odlučio je da raspiše novi, drugi tender za prodaju Karlovačke mlekare (KIM).

Region

Izvor: B92

Petak, 28.09.2007.

15:05

Default images

Upravni odbor HFP-a odlučio je i da se odloži vraćanje pozajmice od 315.000 evra koju je Fond dao tom preduzeću i da se mlekari odobri novi zajam vredan 822.000 evra. Novi tender za KIM biće raspisan sa istom početnom cenom kao i prošli od 2,16 miliona evra, ali sa nešto izmenjenim obavezujućim uslovima za ponuđače.

Tender predviđa da je novi vlasnik KIM-a u obavezi da najmanje dve godine zadrži sve zaposlene, ali neće morati da zadrži celokupni proizvodni asortiman mlekare.

Hrvatski mediji navode da je rok za povratak duga HFP-u odložen do 31. marta sledeće godine. Odobrenim zajmom KIM bi trebalo da plati 479.450 evra zaostalih dugovanja prema kooperantima, neisplaćene zarade i milion kuna za neplaćenu ambalažu Tetrapaku.

Prvi tender za KIM bio je propraćen negodovanjem županijskog javnog tužilaštva u Karlovcu koje se usprotivilo prodaji mlekare nepoznatoj firmi sa nekoliko zaposlenih - Hemodermu. Iza Hemoderma stoji hrvatski tajkun Miroslav Kutle koji je, prema navodima hrvatske štampe, vlasnik i pijace u Karlovcu.

Holandski Denjub Fuds (Danube Foods Group) se takođe usprotivio pri izboru ponuđača na prvom tenderu početkom avgusta ove godine jer je, kako tvrdi, dao najbolju ponudu. Reč je o ponudi od 2,3 miliona evra odmah i još četiri miliona evra kroz dokapitalizaciju KIM-a.

U Hrvatskoj su se tada pojavile nezvanične informacije da je Denjub Fuds povezan sa srpskim kapitalom i da je to razlog odbijanja njihove ponude za kupovinu KIM-a

Potpredsednik hrvatske Vlade Damir Polančec je pak tvrdio da nedostaje bankarska garancija ili dokumentacija koja bi dokazala povezanost kompanije Denjub Fud sa snažnim investicionim fondom New World Value i kompanijom za upravljanje tim fondom Salford (Salford Partners Inc). Salford u Srbiji ima tri mlekare, fabriku mineralne vode i fabriku keksa. Nedavno je kupio tri mlekare u BIH i jednu u Makedoniji.

Kako hrvatski mediji prenose postoji mogućnost da se na novom tenderu ponovo pojavi Denjub Fuds, ali i Vindija, čiju su ponudu sindikati do sada odbijali kao neprijateljsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: