Mađarska donosi "zakon o MOL-u"

Mađarski parlament raspravlja o nacrtu "zakona o MOL-u" kojim bi se sprečilo strano preuzimanje strateških mađarskih kompanija.

Region

Izvor: business.hr

Petak, 28.09.2007.

09:03

Default images

Vladajuća stranka mađarskih socijalista namerava da parlamentu predloži glasanje o tom zakonu, a u slučaju usvajanja novi zakon bi mogao da stupi na snagu već 10. oktobra, prenosi mađarska štampa.

Rasprava o nacrtu zakona počela je u sredu, a mediji izveštavaju da će verovatno sve stranke podržati novi zakon, koji će mađarskoj vladi u budućnosti omogućiti da spreči inostrana preuzimanja strateških mađarskih kompanija.

U Briselu s pažnjom prate zbivanja u Mađarskoj, ali bi mađarski parlament mogao tako brzo usvojiti "lex MOL" da EU neće imati vremena da spreči takav ishod.

U međuvremenu je i američki finansijski gigant Sitibank (Citibank) u svojoj analizi zaključio da su izgledi da austrijska naftna kompanija OMV preuzme mađarski MOL vrlo mali.

"Smatramo da je vrlo mala verovatnoća da će OMV-ova ponuda postići željeni rezultat, najviše zbog tvrdog stava mađarske vlade koja štiti MOL, smatrajući ga strateškom imovinom", zaključuje Sitibank.

OMV-ovi investitori možda osećaju nelagodnost zbog očigledne koncentrisanosti uprave na poslovnu ekspanziju, ističu analitičari američke banke. Ukazuju na mogućnost da takva politika nastavi negativno da utiče na dobit austrijske kompanije, dok bi vrednost MOL-ovih akcija po njihovoj proceni trebala da raste.

I holandska investiciona banka ING polazi od pretpostavke da će i MOL i mađarska vlada nastaviti da se odupiru OMV-ovim planovima o preuzimanju. Veća je verovatnoća da će Mađari posegnuti za dodatnim odbrambenim merama i nastaviti otkupljivanje vlastitih akcija, zaključuju u ING-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: