Do naftovoda preuzimanjem NIS-a

Patriču:Plan naftovoda Konstanca-Trst ima šanse da uspe i biće realizovan kao privatni projekat ako Rompetrol uspe da preuzme NIS

Region

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

14:11

Default images

"Naftovod Kostanca-Trst može jedino biti rezultat udruživanja 'Naftne industrije Srbije' (NIS) i 'Rompetrol grupe'. Ako dobijemo na tenderu za NIS, uveravam vas da će naftovod biti izgrađen kao privatni projekat, kao i svi naftovodi ili gasovodi koji su izgrađeni ili se grade u regionu", kazao je predsednik rumunske kompanije Dinu Patriču, a prenela rumunska agencija Rompres.

Rumunija je jedna od pet zemalja uključenih u projekat naftovoda Konstanca-Trst. Prema studiji izvodljivosti tog projekta u Rumuniji, koju je sačinio konzorcijum "Hil internešenel", ta zemlja bi od tranzita 40 miliona tona nafte godišnje deonicom koja prelazi preko njene teritorije ostvarivala 2,27 milijardi dolara, od tranzita 60 miliona tona nafte 3,1 milijardu i od transporta 90 miliona tona godišnje prihod od 4,39 milijardi dolara.

Naftovod od rumunske luke Konstanca do Trsta ići se najkraćom trasom do srca Evrope i u njega je uključeno pet država - Rumunija, Srbija, Hrvartska, Slovenija i Italija.

Krajnji cilj tog panevropskog naftovoda je Evropska unija, jer Italija poseduje najveće rafinerijske kapacitete u Evropi.

Podsećanja radi, naftna kompanija Rompetrol prosledila je „pismo o namerama“ januara ove godine srpskim vlastima u kom izražava želju da preuzme NIS, jer se ta kompanija uklapa u njihovu regionalnu strategiju razvoja i spajanje energetski bogatog istoka i zapadne Evrope.

Inače, vlasnik rumunske kompanije Rompetrol je prodao naftnoj kompaniji "Kazmunaj gaz" iz Kazahstana 75 odsto akcija Rompetrola za 2,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: