Uskoro IPO hrvatskog T-HT-a

Javni tender za prodaju 20 do 23 odsto akcija hrvatske telekomunikacione kompanije T-HT trajaće od 17. septembra do 1. oktobra.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 30.08.2007.

16:55

Default images

To će biti druga prodaja akcija jedne od najprofitabilnijih kompanija u Hrvatskoj na javnom tenderu, pošto je vlada krajem prošle godine prodala 17 odsto deonica naftne monopolske kompanije INA.

Građani Hrvatske imaće prioritet u kupovini akcija, s tim što je limit za kupovinu utvrđen na 38 hiljada kuna, odnosno oko 5.205 evra, po osobi.

Kao i u slučaju naftne kompanije, očekuje se dobar odziv građana, koji bi na svakih deset deonica upisanih uz pravo prvenstva imali pravo na jednu dopunsku, ukoliko deonice kupljene pod posebnim uslovima zadrže najmanje godinu dana.

Potpredsednik hrvatske vlade Damir Polančec kaže da u ovo trenutku ne želi da daje procene o tome u kom rasponu će se kretati cene deonica, ali je rekao da će Vlada okupiti sve najznačajnije investitore u Hrvatskoj, ali i svetu, da bi im prezentirala T-HT.

Vlada je saopštila da će najverovatnije na sednici 13. septembra odrediti cenu akcija, kao i da će ostatak akcija ponuditi na berzama akcija u Zagrebu i Londonu, počev od 5. oktobra.

To će biti drugi talas privatizacije T-HT-a, pošto je Dojče telekom 2001. kupio kontrolni paket akcija tadašnjih Hrvatskih telekomunkacija od 51 procenta, dok vlada poseduje ostatak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: