Rajfajzen i Erste u trci za Hipo?

Rajfajzen Internešnel Bank i Erste Bank planiraju da se takmiče za preuzimanje dela Hipo Alpe-Adrija banke u Hrvatskoj.

Region

Izvor: Privredni.hr

Utorak, 17.07.2007.

13:27

Default images

Nemački Handelsblat je, pozivajući se na neimenovane izvore bečke finansijske industrije, bliske poslovanju Rajfajzen i Erste banke, objavio informaciju o zainteresovanosti Rajfajzen (Raiffeisen) i Erste banke za hrvatski Hipo (Hypo), jer Hrvatska narodna banka ne dopušta Bajeriše (Bayerische) Landesbanci da ga zadrži.

Razlog je njihova nejasna uloga u skandalu sa nekadašnjom Riječkom bankom koja ih kompromituje, pa je Hrvatska narodna banka naredila (HNB) da Bajeriše Landesbanka proda Hipo banku u Hrvatskoj. 

Ipak, Bajeriše Landesbanka je već najavila da ne planira da proda hrvatski Hipo, već planira da pokuša da izgladi situaciju sa HNB.

Da podsetimo, Guverner HNB-a Željko Rohatinski prošlog ponedeljka je uskratio saglasnost nemačkom BLB-u, bivšem vlasniku Riječke banke, za ponovni ulazak na hrvatsko tržište indirektnim sticanjem više od 50 odsto vlasništva u Hipo Alpe-Adria-Banci Zagreb i isto tolikog udela u Slavonskoj banci Osijek.

Bajeriše Landesbank je od 2000. do 2002. bio prisutan na hrvatskom bankarskom tržištu kroz vlasništvo nad Riječkom bankom. U maju 2000. Bajeriše Landesbank kupio je 60-ak odsto Riječke banke za 41,24 miliona američkih dolara, ali je u martu 2002. godine, nakon izbijanja afere nezakonitog poslovanja s deviznim sredstvima u Riječkoj banci, prodao svoj udeo hrvatskoj Vladi za jedan dolar.

HAAB u dokapitalizaciju od 150 miliona evra

Nadzorni odbor Hipo Alpe-Adrija banke (HAAB) doneo je na svojoj sednici proše nedelje odluku o dokapitalizaciji banke za dodatnih 150 miliona evra, a formalnu odluku o dokapitalizaciji bi trebalo da donese glavna skupština HAAB-a, saopštili su iz banke.

U osnovni kapital Hipo banke u Hrvatskoj ulaže se na taj način novih milijardu i 95 miliona kuna, što joj kao najsnažnijoj članici grupe Hipo daje dodatnu finansijsku snagu, dalje se navodi. Dodaje se da ujedno "odluka Nadzornog odbora pokazuje odlučnost vlasnika banke za osiguranjem stabilne tržišne pozicije i stvaranjem preduslova za dalji razvoj i rast poslovanja u Hrvatskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: