Stopa siromaštva u BIH manja?

Stopa siromaštva za 2005. u BiH je bila 17,8 odsto, a čak 65,7 odsto mladih žele da se isele iz zemlje.

Region

Izvor: Beta

Nedelja, 29.04.2007.

14:36

Default images

Kako prenose mediji u Bosni i Hercegovini (BiH), u anketi UNDP-a je ustanovljeno da prosečno 55,8 odsto stanovništva ima mesečne prihode manje od 500 KM (256 evra), a godišnje prihode manje od 6.000 KM (3.068 evra).

Bosna i Hercegovina se još suočava sa brojnim ekonomskim problemima, između ostalog sa materijalnim siromaštvom i socijalnom izolovanošću koji su usko povezani sa hroničnom nezaposlenošću, navodi se u izveštaju UNDP-a "Sistem ranog upozoravanja".

Prve UNDP-ove obimne analize siromaštva temeljene na potrošnji urađene su primenom ankete merenja životnog standarda u 2000. godini, i pokazale su nivo siromaštva od 19,4 odsto.

Slična anketa, sprovedena četiri godine kasnije, pokazala je opšti, ali ne i značajan napredak, stopa siromaštva se smanjila na 17,6 odsto.

Stopa siromaštva izraženija je u Republici Srpskoj (RS) nego u Federaciji BiH. U srpskom entitetu BiH u 2000. godini ona je bila 24,8 odsto, dok je u bošnjačko-hrvatskom entitetu bila 16,3 odsto. U ponovljenom istraživanju četiri godine kasnije RS je imala 20,8 odsto siromašnih, a FBiH 15,4 odsto.

Istraživanje je pokazalo da se stopa siromaštva na nivou BiH neznatno smanjuje, da sve više rastu nejednakosti u raspodeli prihoda, a da je razlika između bogatih i siromašnih izraženija.

U izveštaju se ističe da je neophodno povećati stopu zaposlenosti i obezbediti da svi, posebno siromašni i socijalno izolovane društvene
grupe, imaju pristup sredstvima i produktivnom kapitalu, i da su za ekonomsku ekspanziju potrebne promene u politikama i regulisanje tržišta rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: