"Rada" u stečaj, pola radnika kući

Privredni sud u Bijelom Polju dobio zahtev za uvođenje stečaja u "Radu", sledi odluka u narednih nekoliko dana, pišu "Vijesti"

Region

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2007.

10:21

Default images

U bjelopoljsku fabriku mineralne vode "Rada", po svemu sudeći, biće uveden takozvani programirani stečaj, a najveću štetu pretrpeće značajan broj radnika koji će ostati bez posla.

Nesumnjivo je da će Rada otići u stečaj, zato što je ista sudbina zadesila i kompanije HTP "Fjord", prodat 2005., i Solanu "Bajo Sekulić" koje su, kao i bjelopoljska fabrika mineralne vode, u vlasništvu Eurofonda.

U sve tri kompanije gazda Veselin Barović, član odbora direktora tih firmi i najveći akcionar Eurofonda.

Programirani stečaj je oproban metod Eurofonda da se oslobodi viška radnika, navode "Vijesti".

U slučaju programiranog stečaja svi dugovi prelaze u stečajnu masu, račun kompanije se svodi na "pozitivnu nulu" i radnici automatski ostaju bez posla. Taj stečaj podrazumeva da kompanija nastavi sa poslovanjem, što znači da će deo zaposlenih ostati. Vlasnici nisu dužni da isplate otpremnine viškovima koji po zakonu moraju na biro rada.

Za razliku od programiranog, kod klasičnog stečaja preduzeće ne nastavlja sa radom, i na prodaju se nudi imovina kako bi dugovi bili vraćeni.
Dok traje programirani stečaj, kompaniju niko ne može goniti za dugove, koje nije u obavezi da vraća dok se poslovanje ne konsoliduje.

Prema informacijama "Vijesti", slična sudbina će zadesiti i "Radu" u kojoj će od oko 120 radnika polovina najverovatnije ostati bez posla.

Zaposlenima se trenutno duguju dve plate, topli obrok i prevoz. Fabrika ne proizvodi u punom kapacitetu, a i smanjen je tržišni udeo koji je do skoro iznosio 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: