C.Gora: Rast BDP osam odsto u 2006.

Centralna banka Crne Gore objavila je da "grube procene" pokazuju da je u 2006. bruto domaći proizvod povećan za osam odsto.

Region

Izvor: B92

Petak, 30.03.2007.

08:44

Default images

Na konferenciji za novinare glavni ekonomista Centralne banke Crne Gore (CB) Nikola Fabris je kazao da su procene da je u bankatstvu i trgovini nekretninama došlo do povećanja BDP za oko 50 odsto, ali da CB nema tačne podatke, tako da se može govoriti samo o "grubim" procenama.

Fabris je rekao da su procene CB da će se u ovoj godini rast BDP kretati između pet i osam odsto. On je, kao veliki problem, naveo povećanje nivoa deficita tekućeg računa, koji iznosi 30 odsto BDP-a.

"To se sada ne oseća, jer se pokriva direktnim stranim investicajama, kojih je prošle godine bila 644 miliona evra, ali će se u parspektivi Crna Gora morati dodatno zaduživati", rekao je Fabris.

Fabris je kazao i da je visok deficit posledica niske konkurentnosti crnogorskih prozivoda, velike količine uvezene struje i nafte i velikih infrastrukturnih investicija.

On je kazao da zbog toga i pored određenih protivljenja neophodno ubrzan pristup EU, ubrzati proces privatizacije, unaprediti poslovni ambijent, smanjiti nivo sive ekonomije u unaprediti sudsku efikasnost u sporovima u oblasti privrede.

Šanse za crnogorski razvoj su, prema njegovoj oceni, hidroenergetski i potencijal za privlačenje stranih direktnih investicija, pijaća voda, nezagađenost i nedavno zaključeni Sporazum o srednjeevropskoj zoni slobodne trgovine (CEFTA), koji istovremeno predstavlja i opasnost zbog izloženosti proizvođača jačoj konkurenciji.

CB je nakon analize crnogorskog finansijskog tržišta zaključila da je potrebno menjati zakone o toj instituciji, o bankama, o tekućim i kapitalnim transkacijama sa inostranstvom, kao i o stečajnom postupku, a usvojiti novi o platnom prometu.

Fabris je kazao da analiza udela sive ekonomije u Crnoj Gori nije urađena u poslednjih nekoliko godina, ali da procene govore da ona iznosi od 15 do 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: