C. Gora: Priliv od 645 miliona evra

Priliv stranih direktnih investicija u 2006. godini bio je čak 644,9 miliona eura, prema prelimininarnim podacima CBCG.

Region

Izvor: Republika

Sreda, 31.01.2007.

13:46

Default images

“Od toga se oko 40 odsto odnosi na priliv po osnovu ulaganja u preduzeća i banke (257,9 miliona), a 51 odsto (328,89 miliona) po osnovu prodaje nekretnina u Crnoj Gori”, izračunali su u crnogorskoj Centralnoj banci (CBCG).

Iz CBCG su saopštili da je oko sedam odsto direktnih stranih investicija priliv u formi tzv. interkompanijskog duga, a to je kada matična kompanija investira u „kompaniju ćerku”, u obliku kredita, zajmova, depozita i ostalih potraživanja, što je jedan od najčešćih vidova ulaganja u svetu.

„Dva odsto su ostale investicije, prodaje udela u drugom domaćem preduzeću ili po osnovu povlačenja domaćeg kapitala uloženog u inostranstvo”, navode iz CBCG.

Iz CBCG su napomenuli da je 2006. bio evidentiran i odliv po osnovu stranih direktnih investicija, u iznosu od oko 170 miliona evra.

“U strukturi odliva 46 odsto odnosi se na prodaju nekretnina, sledi odliv od od 37 odsto nastao po osnovu povlačenja udela stranog kapitala u domaćim bankama i preduzećima oko 13 odsto je odliv po osnovu učešća domaćeg kapitala u stranim preduzećima i bankama i četiri odsto je ostalo”, preliminarni su podaci CBCG.

Iz CBCG saopštavaju i da su osim stranih direktnih investicija u 2006. zabeležena velika ulaganja po osnovu kredita.

„Firme registrovane u Crnoj Gori uzimale su kredite od inostranih finansijskih i drugih institucija. Kako ova preduzeća nisu u povezanim odnosima sa kreditorima ovo se, po metodologiji MMF-a, ne može svrstati u strane direktne investicije, već u kredite”, pojašnjeno je iz Centralne banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: