Ruski KrasEr pred kupovinom Maleva

Mađarska je izabrala ErBridž, lokalnu kompaniju ruske aviokompanije KrasEr, kao kupca svoje nacionalne aviokompanije Malev.

Region

Izvor: B92, Beta

Sreda, 31.01.2007.

13:54

Default images

Ruski dnevni list Komersant piše da će ErBridž za mađarsku aviokompaniju platiti 160 miliona evra, dok dugovi Maleva trenutno iznose oko 152 miliona dolara.

Pjotr Leonov, član uprave ErBridža, očekuje da bi ugovor o prodaji mogao da bude potpisan u prvoj polovini februara, kao i da će Malev napraviti profitabilnim u roku 1,5 godine, a do 2015. godine će utrostručiti obim operativnih aktivnosti.

U poslednjem pokušaju mađarske vlade da proda Malev, u avgustu 2005. godine, najbolju ponudu je takođe dao KrasEr, ali su sindikat zaposlenih i političari omeli potpisivanje tvrdeći da je ponuđena cena preniska. KrasEr, peti najveći ruski avioprevoznik i prošle godine je prevezao 3,3 miliona putnika, a prema mišljenju Leonova, Malevu će doneti nekoliko stotina hiljada novih putnika godišnje, dok će zauzvrat, Malev njima otvoriti vrata tržišta zapadne Evrope, jer bi u naredna dva meseca trebalo da postane član svetske alijanse avioprevoznika, koje predvode Amerikan Erlajns i Britiš Ervejz.

Austrijanci odustali od Slovak erlajnsa

Bratislava - Austrijska aviokompanija "Austrian erlajns" je digla ruke od nacionalnog slovačkog avioprevoznika "Slovak erlajns", obustavila sve redovne letove i uzela natrag dva od tri aviona koliko slovačka kompanija ima.

Razlog je to što slovačka vlada odbija da plati austrijskoj kompaniji 4,8 miliona evra dugovanja koje je "Slovak erlajns" napravila do 2004. godine, kada je još bila u vlasništvu slovačke države.

Krajem godine, kada je austrijski vlasnik 62 odsto udela u "Slovak erlajnsu" zapretio da će slovačka kompanija otići pod stečaj, vlada premijera Roberta Fica odlučila je da se prvo posavetuje sa Evropskom komisijom da li uopšte da plati dug, što su u "Austrian erlajns" označili kao "taktiku odugovlačenja".

Nacionalni slovački avioprevoznik leteo je na 12 redovnih linija nedeljno, u Brisel i u Moskvu sa tri aviona, a uz to je obavljao i čarter turističke letove. Austrijanci su ga preuzeli sa sedam miliona evra gubitaka za 2004. godinu i prošle godine doveli do neznatnog pozitivnog bilansa, malo iznad nule.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: