Zavod za urbanizam kupio Đukanović

Aco Đukanović, brat Mila Đukanovića, bivšeg crnogorskog premijera kupio podgorički Zavod za urbanizam.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 21.01.2007.

17:08

Default images

Biznismen Aco Đukanović, vlasnik podgoričke kompanije Monte nova, kupio je na berzanskoj aukciji 75 odsto akcija Republičkog Zavoda za urbanizam i projektovanje za oko 2,7 miliona evra.

To je takozvani nominalni iznos, jer Đukanovićeva firma sve akcije može platiti obveznicama stare devizne štednje čime bi stvarna cena transakcije bila umanjena na oko dva miliona.

Iako se formalno još ne zna ko je kupac, jer će posao tek biti uknjižen u sredu u Centralnoj depozitarnoj agenciji, informaciju da je Đukanović novi vlasnik objavile su i novinske agencije u Crnoj Gori.

Akcije Zavoda plaćene su po 1,64 eura, ili oko 64 odsto više od nominalne vrednosti. Na jučerašnju aukciju prijavila se još jedna firma, ali je odustala od utrkivanja.

Zavod za urbanizam i projektovanje je najstarija planersko- projektantska institucija u Crnoj Gori, ali se njegova vrednost, pre svega, ogleda u zgradi od oko 1.600 kvadrata na atraktivnoj lokaciji u Bulevaru revolucije, preko puta Sportskog centra “Morača” u Podgorici. U toj zgradi sada se, između ostalog, nalaze prostorije Zavoda, kao i Euro info centra.

Sama zgrada i nije toliko interesantna, koliko lokacija na kojoj se ona nalazi i na kojoj će, kako stvari sada stoje, biti izgrađen stambeno-poslovni objekat.

Zemljište je idealno za jedan takav objekat, ukoliko urbanistički planovi to dozvole, naročito ako se zna da će preko puta biti diplomatsko naselje. Trenutno se preko puta zgrade Zavoda za urbanizam nalazi i američka ambasada.

Đukanović od skoro ozbiljno ulaže u građevinske poslove. Njegova firma je, između ostalog, kupila oko 5.000 kvadrata zemljišta na obali Bara za oko dva miliona eura. Monte nova je najveći vlasnik Nikšićke banke, a nedavno su za skoro 10 miliona eura prodali udeo u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Zavod za urbanizam i projektovanje, koji je od prekjuče u Đukanovićevom vlasništvu, osnovan je 1946. godine. Trenutno posluju pozitivno, plate su redovne i imaju oko 30 zaposlenih. Kompanija se bavi prostornim planiranjem, projektovanjem građevinskih i drugih objekata, inženjeringom i slično.

Radili su niz značajnih projekata za Republiku, opštine i firme. U oblasti arhitektonsko-građevinskog projektovanja posebno se izdvajaju radovi na turističko-ugostiteljskim objektima, među kojima su hoteli “Crna Gora”, “Podgorica”, “Onogošt”, “Plavi horizonti”, “Kraljičina plaža”...

Sada je neizvjesno da li će novi kupac zadržati delatnost firme. Iako je glavni motiv kupovine Zavoda gradnja objekta na njihovom zemljištvu, vlasnik bi mogao nastaviti i sa dosadašnjom delatnošću, naročito zbog činjenice da se i sam bavi građevinarstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: