Bugari grade most preko Dunava

Sofija -- Bugarska će do kraja meseca potpisati sporazum o dugoočekivanoj izgradnji novog mosta preko Dunava.

Izvor: Beta
Podeli

U Ministarstvu saobraćaja u Sofiji kažu da su počeli pregovore sa jednim od učesnika tendera, ali ne žele da pominju imena do završetka konkursne procedure.

Most, dug dva kilometra, koji će putem i prugom spajati bugarsku dunavsku luku Vidin sa rumunskim gradom Kalafatom, je ključni deo evropskog saobraćajnog koridora od nemačkog grada Drezdena do Istanbula.

Trenutno, jedini most duž 610 kilometara toka Dunava koji čini bugarsko-rumunsku granicu povezuje Ruse u Bugarskoj i Đurđu u Rumuniji, takodje drumom i železnicom. Bugarska i Rumunija, koje su 1. januara ušle u EU, potpisale su sporazum o gradnji mosta Vidin-Kalafat 2000. godine, ali su razne birokratske prepreke odlagale projekat.

Španska kompanija ”Formento de Construciones y Contratas SA” je saopštila da je dobila posao ponudom od 116 miliona evra, odnosno 150 miliona dolara, prenosi servis vesti Dau Džonsa.

Pored njih u konkurenciji su i kozorcijum pod vođstvom francuske kompanije Vinci SA i bugarske firme Moststroj PLC i Glavbolgarstroj, kao i konzorcijum iz Nemačke Zublin AG, Francuske „Eiffel” i „Boygues”, Italije Rižani i bugarski Tranštroj Varna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 45 idi na stranu