"Dinamo" ne plaća porez

Iako je Vlada fudbalskim klubovima oprostila poreski dug, oni i dalje posluju protivzakonito.

Region

Izvor: www.business.hr

Utorak, 31.10.2006.

09:30

Default images

Hrvatska Vlada je u proleće ove godine fudbalskim klubovima oprostila više od 600 miliona kuna poreskog duga, od čega samo Dinamu 293 miliona kuna.

Poslednji primer je nedavna isplata premija Dinamovim fudbalerima, kojima je Dinamov izvršni potpredsednik Zdravko Mamić razdelio 100.000 evra u gotovini (oko 37.000 kuna svakome) za naslov prvaka Hrvatske.

Gotovinske isplate fudbalerima su protivzakonite, a s obzirom na to da iza njih nije ostao nikakav pisani trag, počinjena je i utaja poreza.

Odgovor kojim se potvrđuje da su odgovorni u Dinamu prekršili Zakon o porezu na dohodak stigao je jedino iz Ministarstva finansija. U Poreskoj upravi nisu komentarisali poslovanje Dinama, naglasivši da o svemu može govoriti jedino Ministarstvo finansija.

Obvezne isplate na račun

"Ako je reč o osobama koje sportskom delatnošću ostvaruju dohodak od samostalne delatnosti, prema Zakonu o porezu na dohodak, klub ne sme nijednu isplatu, pa ni isplatu premija, obaviti u gotovini, nego isključivo na njihove žiro račune. To sme učiniti jedino ako su oni u radnom odnosu u klubu pa je reč o dohotku od nesamostalnog rada, no tada na te isplate treba obračunati i platiti porez, prirez i pripadajuće doprinose", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Navodi se i da ako je reč o osobama koje ostvaruju prihode od samostalne sportske delatnosti slobodnog zanimanja, klub nije dužan platiti davanja državi, nego da ukupnu ostvarenu naknadu uplati sportistima na njihove žiro račune, što su oni dužni da prijave u svojim poslovnim knjigama, na temelju kojih se određuje njihova poreska obaveza.

Dinamo i Grad bez komentara

Čudne financijske transakcije u Dinamu nisu komentarisali u Dinamovoj upravi kao ni u zagrebačkoj Gradskoj vladi uprkos činjenici da je Grad Zagreb jedan od izdašnijih Dinamovih sponzora i da je upravo nekoliko dana pre isplate premija od 100.000 eura Gradska vlada maksimirskom klubu isplatila više od 700.000 kuna za nabavku opreme za video nadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: