Susret srpskih i osječko-baranjskih privrednika

Srpski i osječko-baranjski privrednici složili su se da međusobnu trgovinsku razmenu treba povećati.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.10.2006.

17:07

Default images

Svi predstavnici su se složili, u Osijeku, da međusobnu trgovinsku razmenu ove godine treba sa prošlogodišnjih 47 miliona dolara povećati na 60 miliona dolara. Susret privrednika Srbije i Osječko-baranjske županije organizovali su osječka Županijska gospodarska komora i Privredna komora Srbije.

S hrvatske strane u razgovorima su učestvovali predstavnici firmi iz hemijske industrije, proizvodnje celuloze i papira, poljoprivrede i prehrane, kao i proizvodnje građevinskih mašina, rekao je predsednik osječke Komore Zoran Kovačević.

Prema rečima potpredsednika Privredne komore Srbije Čedomira Vukića, u Osijeku su sa srpske strane bili predstavnici preduzeća sa sektora industrije, trgovine i uslužnih delatnosti koja tradicionalno posluju sa hrvatskim firmama, posebno s područja Slavonije.

Skup je nastavak razvoja dobrih privrednih odnosa Osječko-baranjske županije sa Srbijom o čemu svedoči i značajno povećanje trgovinske razmene koja je 2001. vredela samo milion dolara.

Kovačević je kao pokazatelje pozitivnih privrednih kretanja Hrvatske poslednjih godina naveo rast industrijske proizvodnje i povećanu spoljnotrgovinsku razmenu sa zemljama Evropske unije, dok je kao negativnosti istakao probleme nelikvidnosti i nezaposlenost.

Vukić je posebno naglasio da je Srbija u proteklih nekoliko godina beležila rast bruto domaćeg proizvoda od prosečno 5,5 odsto i obuzdala inflaciju, ali da je brojka od oko 900.000 nezaposlenih osoba i dalje veliki problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: