Konkurencija u avio prevozu u Crnoj Gori

Ulazak niskotarifnih aviokompanija označava početak konkurencije na tržištu Crne Gore, kaže Budimir Šaranović.

Region

Izvor: Beta

Ponedeljak, 30.10.2006.

10:09

Default images

Šaranović, doskorašnji direktor Direktorata za civilno vazduhoplovstvo SCG, kaže da je "to dobro za građane, državu i turizam. Zdrava konkurencija tera avioprevoznike da snižavaju cene kako bi privukli putnike" i dodaje da se u takvim uslovima moraju poštovati zakoni Crne Gore.

Korak ka liberalizaciji avio-tržišta Crna Gora je napravila u junu, kada je sa Evropskom komisijom potpisala multilateralni sporazum o pristupanju zoni "zajedničkog evropskog neba".

Kada sporazum počne da se primenjuje, sve aviokompanije koje ispune bezbednosne standarde moći će da lete ka Crnoj Gori i iz nje odakle žele i koliko žele, bez ograničenja države, koja, po sada važećim zakonima, ima mogućnosti da kontrolisanjem dozvola za obavljanje avio-saobraćaja štiti nacionalnu aviokompaniju.

"Primena sporazuma će onemogućiti monopole nacionalnih avioprevoznika, a putnicima će obezbediti veću ponudu i konkurentne cene putne karte", kazao je Šaranović.

Pionir medju "lou cost" kompanijama, Rajan air ubrzo bi trebalo da uspostavi liniju Podgorica-Brisel, a zainteresovan je da iz Podgorice počne da leti i za London, Madrid i Bergamo.
Dozvolu za otvaranje linije Beograd-Podgorica zatražila je i srpska kompanija Centavija, koja je obavila promotivni let, ali nije dobila zeleno svetlo crnogorskog Ministarstva saobraćaja.

I uz minimalnu cenu od devet evra, koju nudi Centavija, putna karta u jednom pravcu iz Podgorice do Beograda košta 48,5 evra, dok je povratna za 22 evra skuplja, jer u osnovu karte nisu uračunate sve takse.

Dobar primer je i promotivni tarifni sistem, koji su nedavno uvele crnogorska i srpska aviokompanija Montenegro erlajnz i Jat. Kod njih povratna karta na relaciji Podgorica-Beograd, umesto 49, koliko reklamiraju, sa taksama zapravo košta 105 evra. Na redovnim linijama povratna karta i srpskog i crnogorskog nacionalnog avioprevoznika na relaciji Podgorica Beograd košta 150 evra.

U cenu karti se ne uračunava aerodromska taksa u Podgorici, jer uprava JP Aerodromi Crne Gore još nije uspostavila takav dogovor sa aviokompanijama, iako je to odavno postala praksa svuda u svetu. Tako putnici, kada krenu na put sa podgoričkog ili tivatskog aerodroma, nakon čekiranja, moraju platiti i dodatnih 15 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: