Banjalučka pivara želi liderstvo u BIH

Banjaluka -- Generalni direktor Banjalučke pivare Nik Peni izjavio je da je to preduzeće u završnoj fazi stabilizacije poslovanja.

Podeli

Nakon toga će uslediti tržišna bitka sa najvećim konkurentom u Republici Srpskoj, Apatinskom pivarom.

"Naš cilj broj jedan je da u RS budemo jači od Apatinske pivare. Između nas će se voditi direktna bitka u kojoj mi imamo niz prednosti", rekao je Peni i dodao da će pivo "nektar" od proleća biti znatno prisutnije na domaćem tržištu i da je realno da do kraja 2007. godine ova pivara preuzme i lidersku poziciju na svom tržištu.

Investicioni fond Altima, koji je većinski vlasnik Banjalučke pivare, uveo je novi pristup upravljanju fabrikom koju su dokapitalizovali sa 17,5 miliona konvertiblinih maraka, odnosno 8,8 miliona evra.

Sanacija

Prema rečima Penija, na osnovu toga je uspostavljena likvidnost, prepolovljeni dugovi i investirano oko dva miliona evra u proizvodnju i komercijalna sredstva. On je rekao da spremaju prve kontingente piva za izvoz u Švajcarsku, a da će od decembra "nektar" puniti i u PET ambalažu i početi distribuciju u manja područja entiteta Federacija BiH.

"Ovo nije kratkoročni, već dugoročni projekat", rekao je Peni i dodao da Altima želi da izgradi fabriku u naredne tri-četiri godine. On je pozvao vlasti BIH da pomognu domaću pivarsku industriju, ističući da je BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj strana piva imaju dominaciju u odnosu na domaća.

Region

strana 1 od 6 idi na stranu