Banjalučka pivara želi liderstvo u BIH

Generalni direktor Banjalučke pivare Nik Peni izjavio je da je to preduzeće u završnoj fazi stabilizacije poslovanja.

Region

Izvor: B92

Petak, 13.10.2006.

14:25

Default images

Nakon toga će uslediti tržišna bitka sa najvećim konkurentom u Republici Srpskoj, Apatinskom pivarom.

"Naš cilj broj jedan je da u RS budemo jači od Apatinske pivare. Između nas će se voditi direktna bitka u kojoj mi imamo niz prednosti", rekao je Peni i dodao da će pivo "nektar" od proleća biti znatno prisutnije na domaćem tržištu i da je realno da do kraja 2007. godine ova pivara preuzme i lidersku poziciju na svom tržištu.

Investicioni fond Altima, koji je većinski vlasnik Banjalučke pivare, uveo je novi pristup upravljanju fabrikom koju su dokapitalizovali sa 17,5 miliona konvertiblinih maraka, odnosno 8,8 miliona evra.

Sanacija

Prema rečima Penija, na osnovu toga je uspostavljena likvidnost, prepolovljeni dugovi i investirano oko dva miliona evra u proizvodnju i komercijalna sredstva. On je rekao da spremaju prve kontingente piva za izvoz u Švajcarsku, a da će od decembra "nektar" puniti i u PET ambalažu i početi distribuciju u manja područja entiteta Federacija BiH.

"Ovo nije kratkoročni, već dugoročni projekat", rekao je Peni i dodao da Altima želi da izgradi fabriku u naredne tri-četiri godine. On je pozvao vlasti BIH da pomognu domaću pivarsku industriju, ističući da je BiH jedina zemlja u Evropi u kojoj strana piva imaju dominaciju u odnosu na domaća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: