Nemci ne odustaju, hrle u Grčku

Zagreb -- Ekonomska kriza u Grčkoj nije pokolebala Nemce da godišnji odmor provedu na njenim plažam. Očekuje se da će ih ovog leta biti još više.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Nismo osetili pad interesa. Osim toga, nemamo ni otkazivanja ili promena rezervacija za Grčku”, rekao je brend menadžer nemačkog turoperaterskog diva "DER Touristik" Lotar Mincentaler, prenosi Seebiz.

Očekuje se da će posle prošlogodišnje rekordne posete od dva i po miliona nemačkih turista u Grčkoj, ove godine taj rekord biti i oboren.

Kako kaže, rezervacije za letnju sezonu u Grčkoj su kod DER Touristika još u dvocifrenom plusu, a posebno se traže grčka ostrva Krit i Rodos.

Portparol nemačkog udruženja turističkih agencija (DRV) Sibil Cojh odlučno tvrdi kako eventualni izlazak Grčke iz evrozone i vraćanje drame ne bi imao nikakvih negativnih posledica po nemačke turiste.

"Cena turističkog aranžmana se plaća u evru, bez obzira koja valuta važila u zemlji. Turističke usluge poput letova, hotelskih noćenja ili transfera su već kupljene i ugovorima osigurane. Izdaci na samoj destinaciji - poput suvenira ili hrane moći će da se plate gotovinom, ec-karticom ili kreditnom karticom", objasnila je ona.

I u DRV-u i u DER-Touristiku ukazuju na to da se pre može očekivati da će grčki domaćini uložiti više truda da zadovolje goste, jer im je turizam trenutno poslednja slamka spasa.

U tekstu se, takođe, navodi da je malo verovatno da će zbog mogućih neprilika u Grčkoj nemački turisti preko noći promeniti destinaciju i doći na Jadransko umesto na Egejsko more, ali se i ističe da hrvatskoj to nije ni potrebno jer je i sama visoko kotirana kod nemačkih turista.

Torsten Šefer iz DRV-a ukazuje na podatak da je do kraja maja broj Nemaca koji su uplatili letni odmor u Hrvatskoj preko nemačkih agencija 8,6 odsto veći nego prošle godine i da je vrednost kupljenih aranžmana veća čak 20 odsto.

Interes Nemaca za Hrvatsku potvrđuju i podaci internetske platforme trivago, turističkog pretraživača za upoređivanje cena hotela koji u svojoj ponudi ima 700.000 hotela i preko 200 buking stranica.

Iako hrvatski hoteli nisu među najposjećenijim u statistikama trivaga, najveći broj interesenata za hrvatske hotele koji posete trivago dolazi upravo iz Nemačke, a iza nje slede Italija i Austrija.

Najpopularnije hrvatske destinacije na trivagu su Dubrovnik, Split i Poreč, a prosečno turisti iz Nemačke koji uplate hotel preko trivaga ostanu nedelju dana, pri čemu na hotelski smeštaj u proseku potroše 1.577 evra, rekao je Filip Sturman iz trivaga.

On je ukazao na činjenicu da je pre dve nedelje trivago krenuo i sa svojom 52. platformom - na hrvatskom jeziku (trivago.hr).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu