Zagrebačka IT firma radiće za Porše: Biće zaposleno 100 stručnjaka i uložiće se 10 miliona evra

U novoj kompaniji partneri Infinum i Porše Digital imaju jednake vlasničke udele, a u firmu i razvoj proizvoda uložiće 10 miliona evra.

Srbija

Izvor: Poslovni.hr

Utorak, 10.11.2020.

09:14

Zagrebačka IT firma radiće za Porše: Biće zaposleno 100 stručnjaka i uložiće se 10 miliona evra
Foto: Depositphotos, violetkaipa

"Oduvek sam voleo automobile, motore i zapravo sve na točkovima. Ima nešto lepo u zajedničkoj prirodi inženjerstva, dizajna i strasti koje automobili okupljaju na jednom mestu. I nijedna marka automobila na svetu to ne čini bolje od Poršea", rekao je Tomislav Car, suvlasnik i glavni izvršni direktor Infinuma.

Ova hrvatska firma uspešno posluje u IT sektoru već 15 godina, a poslednji poduhvat, odnosno pokretanje nove kompanije dovelo ih je na listu nominovanih preduzetnika za nagradu hrvatskog Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Bave se dizajnom i razvojem softvera, a sa Porše digitalom, podružnicom nemačkog proizvođača sportskih automobila, pokrenuli su novu kompaniju – Porše digital Kroejša. Radi se o razvojnom centru za digitalne tehnologije u kojem će, kako je najavljeno, u iduće tri godine biti zaposleno 100 stručnjaka koji će raditi na dizajnu i razvoju softvera, veštačkoj inteligenciji i strojnom učenju, razvijajući proizvode i usluge koji unapređuju digitalni eko-sistem, piše portal Poslovni dnevnik.

Spojio ih Mate Rimac

"Tržište automobilske industrije progresivno se prilagođava novim tehnologijama i poslovnim modelima pa će oni koji danas izazivaju promene dugoročno oblikovati digitalno tržište", izjavio je pri predstavljanju Tomislav Car, pojašnjavajući kako će razvijati proizvode u dva glavna smera: jedan deo odnosi se na digitalne proizvode kojima će se koristiti kupci i potencijalni kupci automobila, a drugi deo biće vezan uz proizvodne i druge unutrašnje procese.

Istovremeno, Infinum će nastaviti da razvija digitalne proizvode za klijente. S čelnicima Porše digitala, koji ima kancelarije u celom svetu infinumovci su stupili u kontakt preko Mate Rimca. Kako je ispričao Car, vrlo brzo su ‘kliknuli’ i shvatili da slično razmišljaju o tehnologiji i poslu.

"Nadam se da će naša saradnja doneti znanje iz Nemačke koje možda još nemamo i da ćemo zajedno nastaviti razvijati takav eko-sistem u Hrvatskoj", smatra Car.

On je, inače, osnovao Infinum još tokom studentskih dana.

"Moj kolega i suosnivač Infinuma Matej Špoler i ja upoznali smo se u srednjoj školi u Karlovcu. Oboje smo voleli stvarati nove stvari, koje su igrom slučaja bile vezane uz tehnologiju. Bilo je tu svega, od softvera za PC, mobitele i veb, pa do pomalo avangardnih projekata. Sećam se kada je Matej za svoj računar izgradio vodeno hlađenje kako bi optimizovao proces hlađenja, a ja sam u prtljažnik svog prvog automobila ugradio računar da uvek imam veliku kolekciju muzike sa sobom", naveo je.

Rast od 40 posto

Od tada do danas Infinum je narastao na 280 zaposlenika i saradnika u desetak zemalja. Većinom rade za zapadna tržišta, a njihovi su klijenti globalne firme iz celog sveta. Prošle su godine imali 10 miliona evra prihoda, a ove godine očekuju više novca i oko 300 zaposlenih. Prosečni godišnji rast poslednjih pet godina bio im je četrdesetak posto. Infinumovo poslovanje i sva ulaganja u koja su ulazili finansirali su isključivo iz reinvestirane dobiti.

Kada se govori o drugim firmama u kojima je vlasnik, Tomislav Car uvek ističe CircuitMess, koji je pokrenuo s Albertom Gajšakom.

O motivima koji ga pokreću Tomislav Car voli reći da mu je glavna želja i izazov stvoriti nešto novo nezavisno da li se radi o proizvodu ili pokretanju firme. Za sada, kaže, ne razmišljaju o prodaji Infinuma, iako imaju ponuda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: