Zum nagoveštava digitalnu budućnost sveta - vredniji je od jedne od najvećih naftnih kompanija

Zum video (Zoom Video) sada ima tržišnu kapitalizaciju od 141,28 milijardi dolara, dok je Ekson mobajl na 140,25 milijardi.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.11.2020.

14:39

Zum nagoveštava digitalnu budućnost sveta - vredniji je od jedne od najvećih naftnih kompanija
Foto: Depositphotos, jamesteohart

Digitalni servis za komunikaciju koji je osnovan pre devet godina već je uspeo da prestigne po vrednosti Ekson mobajl - jednu od najvećih kompanija za naftu i gas, osnovanu 1999. godine.

U trenutku pisanja ovog članka, Zum video je imao tržišnu kapitalizaciju (koja se dobija množenjem tržišne cene svih akcija na berzi sa ukupnim brojem svih akcija) od 141,28 milijardi dolara, dok je Ekson mobajl bio na 140,25 milijardi, piše portal Startit.rs

Pandemija je bitno uticala na poslovanje obe kompanije, ali je zanimljivo videti da li ovakav rezultat jedne digitalne kompanije nagoveštava budućnost u kojoj će tradicionalne kompanije sve više gubiti položaj na tržištu.

Zum je u drugom kvartalu ove godine prilično premašio procene analitičara. Oni su predviđali da će Zum zaraditi 500,5 miliona dolara, a kompanija je dostigla 663,5 miliona — što je čak 355 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Za kvartal koji se završava krajem oktobra, kompanija predviđa da će imati prihode od 690 miliona dolara.

Dok je vrednost akcija Zuma skočila za 658 odsto za godinu dana, Ekson mobajl je izgubio 55 procenata vrednosti na tržištu u istom periodu, delom zahvaljujući padu cena nafte. Vest Teksas intermediejt danas trguje naftom po ceni od 36 dolara po barelu, a u januaru je ona bila 62 dolara.

Pandemija je usporila čitavu ekonomiju, tokom marta i aprila praktično zaustavila avio-saobraćaj, pa je tako pala i potražnja za gorivom. Ekson mobajl je na ovo odgovorio najavom da će morati da otpusti 1.900 radnika u SAD, kako bi smanjio troškove. Pretpostavlja se da će se radna snaga kompanije u naredne dve godine smanjiti za 15 odsto.

Da je digitalna budućnost neminovna uviđaju i brojni rukovodioci naftnih kompanija. Međutim, iako smatraju da je ulaganje u digitalne tehnologije od ključnog značaja, i njih 92 odsto veruje da je obučavanje radnika veoma bitno, samo devet odsto ima konkretan plan kako to da izvede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: