"IT najzdraviji sektor Srbije, nedostaje 30.000 stručnjaka"

Visoke godišnje stope rasta IT izvoza koji je premašio milijardu evra u 2018. ukazuju na potencijal IT sektora kao jedne od najzdravijih grana privrede.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je ocenila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, koja je navela da je prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz kompjuterskih usluga u 2018. godini iznosio milijardu i 16 miliona evra.

To je povećanje od 34 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok pozitivan saldo iznosi 610 miliona evra, 32 odsto više u odnosu na 2017.

"Dvocifrene stope rasta izvoza, kao i prihoda i zaposlenosti značajno su iznad proseka, a prema profitabilnosti IT sektor se svrstava u četiri vodeće delatnosti. Ovi parametri potvrđuju da je IT šansa za brži ekonomski oporavak koju Srbija ne sme da propusti“, naglasila je Matić.

"Za dalji rast neophodni su IT kadrovi koji već sada nedostaju. Procenjuje se da je za dostizanje dve milijarde evra izvoza IT usluga, prema sadašnjem modelu rada, potrebno dodatnih 30.000 IT stručnjaka. Zato je obrazovanje IT kadrova od strateške važnosti“, poručila je državna sekretarka.

Matić je podsetila da su značajni pomaci načinjeni uvođenjem informatike kao obaveznog predmeta u osnovno obrazovanje, kao i povećanjem broja informatičkih odeljenja u srednjem, ističući da je obrazovanje IT kadrova jedna od ključnih mera u Strategiji razvoja IT industrije za period od 2017. do 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu